Talisman no. 17Hutspot vind ik het lekkerste wat er is. Dus toen ik de boot naar Ierlandnam nam ik een bakje mee. Ik kreeg een hut met drie Engelsen. 'Wat zit erin dat bakje?' vroegen ze. 'Dat zijn wortels en aardappels door elkaargestampt, mmm', zei...

Hoezo? 'Omdat het er uitziet als eten dat al klaar is omuitgekotst te worden', zeiden die Engelsen. Ik was het centrum van algemenehut- spot.

Barbaars vond ik die lui. Ik ging de hut uit om in de bar wat te drinken. De man achter de bar had een hengel uit een patrijspoort hangen, ving vissen, en bakte die aan de bar. Daar haalde hij een baars naarbinnen. 'Maar is dat geen zoetwatervis?' vroeg ik de waard. 'Ik gooi veelsuiker- klontjes naar buiten', zei hij. Ik was verbaasd over die barbaars. 'Waardoor ben jij zo verbaasd?' vroeg de man achter de bar en de baars. 'Door die baars op de bar, baas', zei ik. Want hij was de baas vanhet spul, de kastelein van de drankburcht, de waard van de visherberg. 'Zoals de waard is, zoveel zijn zijn gasten waard', zei ik, maar dit ginghet ene waardoor in, en kwam er weer uit bij het andere waard- oor.

Kun jij ook zo'n verhaaltje schrijven? Stuur het naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB en win een prijs.

Oplossing Talisman no. 16Els Kleingeld stuurde de volgende vier zinnen in: 'Waar zijn de eieren?' vroeg Tom kippig. 'Daar is de kerk', zei Tom lovend. 'Ik leen die pen van je, hoor!' riep Tom lenig. 'Zijn die mensen echt zo arm?' polste Tom. Kleingeld krijgt de prijs.