Shocktherapie is toegestaan

AMSTERDAM, 21 sept. Het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Sint Lucasziekenhuis en het psychiatrisch centrum Zuid/Nieuw West in Amsterdam mogen in voorkomende gevallen patienten behandelen met de electroconvulsieve therapie (shocktherapie). Het verbod op invoering van de shocktherapie werd gisteren in kort geding afgewezen door rechtbank president mr. B. Asscher. Het geding was aangespannen door een aantal organisaties die zich hebben gebundeld in de 'anti-ECT aktiegroep'. Volgens de tegenstanders van de shocktherapie is nog te weinig bekend over de effectiviteit van de behandeling. Een werkgroep van psychiaters bepleitte dit voorjaar herinvoering van de shocktherapie in Amsterdam, waar deze behandeling gedurende de laatste decennia niet meer werd toegepast.