President Doe werd gruwelijk afgeslacht

FREETOWN, 21 sept. De Liberiaanse president Samuel Doe is, voordat hij vorige week stierf, gruwelijk gemarteld door de mannen van rebellenleider Prince Johnson. Dat heeft de Britse BBC-journaliste Elizabeth Blunt, die gisteren als laatste buitenlandse verslaggever het land verliet, in Sierra Leone gezegd. Volgens Blunt is de Westafrikaanse vredesmacht, die sinds 24 augustus probeert een staakt-het-vuren te bereiken in Liberia, medeverantwoordelijk voor de dood van Doe.

Blunt is gisteren met een Amerikaanse marinehelikopter uit Liberia weggegaan, omdat de situatie voor haar te gevaarlijk werd. De journaliste vertelde dat ze toevallig aanwezig was toen president Doe op 9 september een bezoek bracht aan het hoofdkwartier van de Westafrikaanse vredesmacht, dat in het door Prince Johnson gecontroleerde gebied ligt. Anderhalf uur lang hield zij zich verborgen achter een muur, en volgde de gebeurtenissen, waarvan ze de details kennelijk uit angst voor repressie niet eerder bekendmaakte.

Doe zou met de vredesmacht gaan onderhandelen over zijn mogelijke vertrek uit Liberia, maar werd na een woordenwisseling met de Ghanese commandant van de vredesmacht, Arnold Quianoo, neergeschoten door aanhangers van Johnson. Terwijl hij bloedend op de grond lag, rukten de rebellen de kleren van zijn lichaam en urineerden op hem, vertelde Elizabeth Blunt. Ze schopten Doe en rukten zijn talismans van zijn hals. Nadat Doe naar buiten was gesleept, werden zijn oren en zijn geslachtsdelen afgesneden. Blunt wist niet of hij op dat moment nog leefde.

De delegatie die Doe naar het ECOMOG-hoofdkwartier had vergezeld, werd in een anderhalf uur durende schietpartij uitgemoord. Blunt: 'Johnsons mannen gingen van kamer naar kamer, op zoek naar aanhangers van Doe, voor het grootste deel ongewapende politici, en vermoordden ze ter plekke. Overal lagen bloedplassen in de gangen. In de toiletten en de kantoren, overal lagen lijken.' Volgens Blunt heeft het Westafrikaanse interventieleger zich te laks opgesteld ten opzichte van de rebellen van Prince Johnson. 'De vredesmacht heeft een situatie laten ontstaan, waarin het heel moeilijk was te voorkomen, dat Johnson Doe te pakken zou nemen. Ze stonden Johnsons mannen toe volledig bewapend bij het hoofdkwartier rond te lopen.' Commandant Quianoo van de vredesmacht is gisteren met onmiddellijke ingang vervangen door de Nigeriaanse generaal Joshua Dogonyaro. Als officiele reden is opgegeven dat hij niet snel genoeg een wapenstilstand heeft bereikt, maar waarnemers in Freetown zeiden dat het ontslag samenhangt met de dood van Doe, waardoor de vredesmacht in grote verlegenheid is gebracht. Geruchten over Quianoo's ontslag circuleerden al voor Blunts onthullingen. (Reuter, UPI, AFP)