Palestijnen doden militair in Gazastrook

JERUZALEM, 21 sept. De hele Gazastrook is tot verboden militaire zone verklaard na de dood van een Israelische militair wiens auto gisterochtend in een Palestijns vluchtelingenkamp in brand werd gestoken. In het kamp, dat 20.000 Palestijnen herbergt, is een uitgaansverbod afgekondigd, en Israelische eenheden zoeken huis aan huis naar de daders.

De militair, een reservist, was, kennelijk bij vergissing, in zijn eigen auto met Israelische nummerborden terechtgekomen in het vluchtelingenkamp Bureij. Toen hij daar met stenen werd bekogeld door groepen jonge Palestijnen, aldus Israelische en Palestijnse bronnen, probeerde hij te keren, waarbij hij echter twee jonge Palestijnen raakte. De twee liepen verwondingen op.

Honderden Palestijnen verzamelden zich om zijn auto en bedolven de militair onder een regen van stenen, waarbij hij het bewustzijn verloor. Gemaskerde Palestijnen staken uiteindelijk de auto, met de bewusteloze militair, in brand.

Volgens de legerradio was de miltair gewapend met een M-16 geweer, dat hij kennelijk niet heeft gebruikt. Sinds de intifadah, de Palestijnse volksopstand in door Israel bezet gebied, in december 1987 begon hebben nu 50 Israeliers daarbij de dood gevonden. Israelische burgers en militairen hebben in totaal 695 Palestijnen gedood, terwijl Palestijnen 237 mede-Palestijnen hebben omgebracht, de meesten op beschuldiging van collaboratie met de Israelische autoriteiten. De laatste maanden was het bijzonder rustig in bezet gebied. (Reuter)