Nieuwe regering Bulgarije, oppositie boycot stemming

SOFIA, 21 sept. Een nieuwe regering van Bulgarije, geformeerd door de zittende premier Andrej Loekanov, heeft gisteravond de steun van het parlement gekregen. De regering steunt volledig op de Bulgaarse Socialistische Partij, voorheen communistisch, die in het parlement een meerderheid van 211 van de 400 zetels heeft. De oppositie, met de Unie van Democratische Krachten als grootste blok, weigerde aan de stemming deel te nemen.

De parlementsleden van de oppositie weigerden te stemmen omdat zij meenden onvoldoende kans te hebben gehad de kandidaat-ministers te ondervragen over hun toekomstige beleid. Een nieuwkomer in het kabinet, minister van handel en diensten Valeri Tsekov, was na een verwarrend proceduredebat als eerste bereid vragen te beantwoorden, maar hieraan kwam al snel een einde door chaotische debatten tussen parlementariers onderling. De kandidaat-ministers weigerden daarop verdere medewerking aan de parlementszitting. Georgi Pirinski, een van de nieuwe vice-premiers, zei dat de oppositie al eerder had ingestemd met een pakket maatregelen om de economische en sociale problemen in Bulgarije aan te pakken. Daarmee heeft de oppositie ook ingestemd met het beleid van een nieuwe regering zodat ondervraging van individuele ministers overbodig is, aldus Pirinski.

In het nieuwe kabinet-Loekanov zijn acht nieuwe ministers opgenomen, van wie drie leden geen lid zijn geweest van de vroegere communistische partij. Dobri Dzjurov is na 28 jaar vertrokken als minister van defensie. Hij is opgevolgd door Jordan Mutaftsjiev. Op Buitenlandse Zaken is Bojko Dimitrov vervangen door Ljuben Gotsev, de campagneleider van de socialisten bij de verkiezingen in juni. De kandidaten voor de posten Economische Zaken, Ivan Tenev, en Industrie, Krastju Stanilov, haalden geen meerderheid. Redenen daarvoor werden niet gegeven. (AP)