Nicu Ceausescu veroordeeld tot 25 jaar celstraf

BOEKAREST, 21 sept. Nicu Ceausescu, zoon van de geexecuteerde Roemeense dictator Nicolae Ceausescu, is vanmorgen door een militaire rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Twintig jaar krijgt hij voor het 'aanzetten tot moord op grote schaal' en vijf jaar voor 'gewapenderhand overtreden van de wettelijke orde'. Nicu Ceausescu werd aanvankelijk massamoord ten laste gelegd. In de loop van het proces is dit veranderd in 'aanzetten tot moord op grote schaal'.

Het proces tegen hem is op 26 mei begonnen in Sibiu, waar hij partijleider was. De militaire rechtbank acht Nicu Ceausescu medeschuldig aan de dood van 89 mensen in Sibiu die in december tegen het bewind-Ceausescu in opstand zijn gekomen. Het proces tegen de jongste zoon van het echtpaar Ceausescu is een aantal malen verdaagd geweest wegens de slechte gezondheidstoestand van de verdachte. Nicu Ceauscescu heeft direct na het wijzen van het vonnis aangekondigd in hoger beroep te gaan. (AFP)