Irak zweert: terugtrekking is onmogelijk

BAGDAD/ ISTANBUL, 21 sept. Irak zal zich nooit uit Koeweit terugtrekken. Het Iraakse volk moet zich voorbereiden op een nieuwe, grote slag. Dat heeft Iraks regerende Revolutionaire Commandoraad (RCC) vannacht meegedeeld.

Irak heeft vandaag verscheidene Britten, Fransen en Italianen uitgewezen.

De Iraakse televisie onderbrak haar normale programma's kort na middernacht om de verklaring van de RCC, de eerste sinds het begin van de crisis in het Golfgebied waarin het woord vrede niet werd genoemd, bekend te maken. Daarbij werden beelden getoond van president Saddam Hussein, ditmaal niet in het tenue van de Ba'ath-partij maar in een militair uniform, presiderend over een gezamenlijke bijeenkomst van de RCC en leiders van de Ba'ath. In de verklaring stelde de RCC dat Irak ten behoeve van alle moslims en gelovigen en in overeenstemming met Gods wil zal vechten voor zijn principes tot de overwinning. 'Laat iedereen begrijpen dat deze slag de moeder wordt van alle slagen.'

'Er is geen enkele kans op een terugtrekking, om een oorlog te ontwijken in overeenstemming met de principes van eer en diep vertrouwen en vastbeslotenheid om de overwinning te bereiken.'

De Irakezen kregen te horen dat ze zich geen zorgen moeten maken 'waarheen de strijd u zal leiden' of wat anderen van hen mogen denken. Tegelijk werden de Amerikaanse president Bush, Egyptes president Mubarak en de Saoedische koning Fahd verdoemd en de door hen geleide 'dwergen' vervloekt.

In een vraaggesprek met de Turkse ex-premier Bulent Ecevit dat gisteren in de krant Milliyet werd gepubliceerd maar dat dinsdag werd gehouden, hield Saddam een al even harde lijn aan. 'Wij zijn geen volk dat kruipt voor iemand die ons bedreigt We zijn vredelievend en getroosten ons opofferingen voor vrede, maar als iemand ons wil dwingen te buigen, weten we hoe we hun hoofden moeten afhakken voordat we vallen', zei hij. 'We hebben al acht jaar gevochten. Als dat nodig is, vechten we nog eens drie, vier of vijf of zes jaar.' De verklaring van de RCC is mogelijk het Iraakse antwoord op een uitspraak van president Bush, eerder deze week, waarin deze met 'aanvullende maatregelen' dreigde als de economische sancties tegen Irak niet leiden tot zijn terugtrekking uit Koeweit en tot de vrijlating van alle gegijzelde buitenlanders. Bush gaf geen nadere bijzonderheden.

Aan de andere kant suggereerde de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor politieke aangelegenheden, Robert Kimmit, gisteren in een vraaggesprek met de BBC dat er na een Iraakse terugtrekking uit Koeweit tegemoetkomingen aan Irak mogelijk zijn.

'Het is verkeerd te zeggen dat er geen verzoenende houding is', zei hij. Als de oorspronkelijke situatie is hersteld, kunnen 'alle kwesties die op tafel lagen' voor de invasie van Koeweit 'terug op tafel', waarbij hij Iraks gebiedsaanspraken noemde. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag of een andere dergelijke instantie zou zich daarover kunnen uitspreken, zei hij.

Irak heeft drie leden van de Britse ambassadestaf in Bagdad, elf Fransen en vier Italianen, onder wie de militaire ataches van de drie landen, uitgewezen, zo hebben de respectieve hoofdsteden vanochtend meegedeeld. Van de resterende diplomaten is de bewegingsvrijheid beperkt. De maatregelen zijn kennelijk bedoeld als vergelding voor soortgelijke Westerse maatregelen na de Iraakse invallen in diverse diplomatieke missies.

Een Franse regeringswoordvoerder noemde het Iraakse besluit 'een extra escalatie'.

Een Britse woordvoerder zei dat dit 'precies het soort zaak is dat we zijn gaan verwachten van Irak'. Het Witte Huis heeft gisteren Irak laten weten de Amerikaanse televisiemaatschappijen niet te kunnen bevelen een boodschap van Saddam uit te zenden. 'We hebben de Iraakse regering heel duidelijk gemaakt dat er in de VS geen gecontroleerde pers is, zoals in Irak.'

Irak had eerder laten weten de Amerikaanse autoriteiten te hebben benaderd met het verzoek de boodschap te laten uitzenden. De Amerikaanse zenders hebben nog niets gehoord van Bagdad. (Reuter, AP, AFP)