Irak uitgesloten van Aziatische Spelen in China

PEKING, 21 sept. De Olympische Raad van Azie (OCA) heeft gisteren in Peking besloten Irak uit te sluiten van de Aziatische Spelen, die morgen in de Chinese hoofdstad beginnen. Irak is voorts voor onbepaalde tijd geschorst als lid van de OCA.[De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, Antonio Samaranch, zei vandaag bij aankomst in Peking waar hij de opening van de Aziatische Spelen zal bijwonen dat uitsluiting van Irak uit het IOC niet opportuun is aangezien de volgende Olympische Spelen over twee jaar worden gehouden. Hij zei wel de uitspraak van de OCA te respecteren.]De beslissing van de OCA viel tijdens een buitengewone vergadering van 36 leden Mongolie en Afghanistan waren niet vertegenwoordigd. Met 27 tegen drie stemmen werd besloten Irak te weren wegens de invasie van Koeweit, op 2 augustus, waarbij OCA-voorzitter sjeik Fahd al-Ahmed al-Sabah om het leven kwam. Vijf afgevaardigden onthielden zich van stemming, een stem was ongeldig. De vergadering begon met een eerbetoon aan sjeik Fahd. Ook de Irakezen gingen staan en respecteerden de stilte. De Iraakse delegatieleider Almullah Karim probeerde in zijn eerste bijdrage de vergadering naar zijn hand te zetten door te zeggen dat sport niets met politiek te maken heeft. De emoties laaiden hoog op toen de dood van de OCA-voorzitter ter sprake kwam. 'Niemand kan de actie van Irak goedpraten. Onze voorzitter is gedood, ons hoofdkwartier platgebrand', aldus de Sri-Lankese vice-voorzitter Roy de Silva.

De zoon van de omgekomen OCA-voorzitter, sjeik Ahmed Fahd al-Ahmed al-Sabah die in Peking is als leider van de Koeweitse delegatie, toonde zich bijzonder verheugd over de uitslag: 'We zijn erg gelukkig met de stemming. De Aziaten hebben hun eenheid bewezen en medeleven met Koeweit getoond na alle ontberingen die wij hebben geleden'. De Thaise penningmeester van de OCA, Tejavanija Santiparb, zei dat Irak geschorst blijft 'totdat de Olympische beweging in Koeweit weer normaal is'. De Iraakse delegatieleider zei na afloop: 'Het was een spel. Het stond al vast, dat we uitgesloten zouden worden. Het werd besloten zonder discussie. We gaan direct naar huis'.

Het is nog onduidelijk of de onbekende tegenstemmers Irak hierin zullen volgen.

Verwacht werd dat Jemen, Jordanie en 'Palestina', dat de status van lidstaat heeft binnen de OCA, op de vergadering fel zouden protesteren tegen de uitsluiting, maar de delegaties hielden zich op de vlakte. Jordanie had eerder al laten weten wegens geldgebrek geen atleten naar Peking te kunnen sturen. (AP, Reuter)