Hothouse Flowers verwordt tot kampvuurorkest

Het predikaat 'de nieuwe U2' hangt de Ierse groep Hothouse Flowers als een loodzware molensteen om de nek. Weliswaar is het vijftal uit Dublin de eerste popgroep die zich uit de schaduw van de wereldberoemde stadgenoot heeft losgemaakt. In muzikaal opzicht gaat de vergelijking echter mank, omdat de neo-hippies van de Hothouse Flowers beduidend minder oorspronkelijke uitgangspunten hanteren.

Begonnen als het straatorkestje The Benzini Brothers, liet de kern de zang van zanger Liam O'Moanlai en gitarist Fiachna O'Braonain zich voornamelijk inspireren door Ierse folk en Amerikaanse gospelmuziek. Het debuutalbum People uit 1988 en het recente Home bevatten juist genoeg prachtige liedjes om de aandacht zo'n drie kwartier vast te houden. Op het podium wordt een aantal ervan dusdanig gerekt, dat alleen de fanatieke bewonderaars aanleiding zien om de vuisten twee uur lang in de lucht te zwaaien. De meestal achter zijn elektrische piano gezeten O'Maonlai is er dol op om zijn publiek als een schoolmeester aan te voeren in 'community singing', zodat de Hothouse Flowers nog het meest lijken op een veredeld kampvuurorkest voor de christelijke jongerenvereniging.

Misschien biedt zo'n groep het broodnodige tegenwicht tegen de satanische hardrockers en de sexistische rappers die de popmuziek van vandaag onveilig maken. De braafheid van de Hothouse Flowers strekt echter zo ver dat de single Don't go geschikt werd bevonden voor uitzending tijdens het Eurovisie Songfestival en dat de overbekende show-melodie I can see clearly now prominent op het repertoire staat.

Geen overbodige luxe overigens, want de eigen composities zijn niet rijk aan melodie en moeten het hebben van de verdienstelijke samenzang en fraai orgel- en saxofoonspel. Uit teksten van het kaliber 'Mountains are high/oceans are blue' en 'The older we get/the more we mean to each other' mocht blijken dat de Hothouse Flowers niet alleen oersympathieke jongens zijn, maar dat ze hun inspiratie hoogstwaarschijnlijk putten uit de poezie-albums van hun kleine zusjes. Als rockers, in een van Thems's Gloria afgekeken stamper, waarbij het publiek op het podium mocht dansen, waren ze dan ook volstrekt ongeloofwaardig.

  • Peter O'Toole
  • Jan Vollaardconcert
  • Liam O'Maonlai
  • Hothouse Flowers. Bezetting
  • Fiachna O'Braonain
  • Jerry Fehily . Gehoord
  • Leo Barns