De Boer en Valckx debutanten Oranje-selectie

ZEIST, 21 sept. De verdedigers Frank de Boer van Ajax en Stan Valckx van PSV zijn de debutanten in de selectie van het Nederlandse elftal dat woensdag in Palermo een oefenwedstrijd tegen Italie speelt. Het is weer voor het eerst dat de als bondscoach teruggekeerde Rinus Michels als keuzeheer functioneert. Hij maakte de namen vanmiddag bekend. Naast Frank Rijkaard die bedankt heeft voor Oranje en de geblesseerden Wim Kieft (gebroken arm) en Van Tiggelen (schouder) ontbreken de PSV'ers John Bosman en Erwin Koeman bij de selectie van zestien spelers.

Ajacied Bryan Roy die tijdens het wereldkampioenschap deel uitmaakte van Oranje is nu geselecteerd voor de Olympische ploeg. Het team van coach Jan Rab speelt op dezelfde dag als het A-elftal een kwalificatieduel tegen Italie. Ajax is in het totaal met elf spelers in de selecties vertegenwoordigd, zes bij de A-ploeg en vijf bij het Olympisch elftal. De wedstrijd tegen Italie geldt voor het A-team als voorbereiding op de eerste kwalificatiewedstrijd voor de eindronde van het Europees kampioenschap in en tegen Portugal op 17 oktober.

De A-selectie ziet er als volgt uit: Doel: Van Breukelen (PSV), Hiele (SVV); verdediging: Blind, Frank de Boer (Ajax), Ronald Koeman (PSV), Rutjes (Anderlecht), Fraser (Feyenoord); middenveld: Winter, Witschge, Wouters (Ajax), Vanenburg (PSV); aanval: Van Basten, Gullit (AC Milan), Van 't Schip (Ajax) en Gillhaus (Aberdeen). De Olympische selectie: Doel: De Ron (PSV), Van der Sar (Ajax); verdediging: Vink (Ajax), Sas (Sparta), Refos (SVV), Karnebeek (FC Twente), Roest (FC Utrecht), Binken (Volendam); middenveld: Ter Avest (FC Twente), De Kruijff (FC Utrecht), Numan (Haarlem), Taument (Feyenoord); aanval: Ronald de Boer, Kreek, Roy (Ajax) en De Wijs (RKC).