Center Parcs wil vakantieparken openen in VS

ROTTERDAM, 21 sept. Het recreatieconcern Center Parcs wil vakantieparken openen in de Verenigde Staten. Het is de bedoeling er zeer kort na elkaar tenminste vier of vijf parken aan te leggen. Met de aanleg van een enkel park is al gauw 200 miljoen gulden gemoeid.

Het Rotterdamse bedrijf, dat tot nog toe alleen binnen West-Europa opereerde met een twaalftal bungalowparken, heeft al met een mogelijke Amerikaanse partner ter plekke naar een geschikte locatie gekeken.

De voorzitter van de raad van bestuur van Center Parcs, H. Westerlaken, wil over de Amerikaanse plannen nog niet veel kwijt, omdat het onderzoek naar de mogelijkheden op de Amerikaanse markt nog niet is afgerond en omdat het eigen personeel nog niet op de de hoogte is gesteld.

Amerika vergt volgens Westerlaken een geheel andere aanpak dan Center Parcs tot nog toe gewend is. Niet alleen wat de aanleg van de parken betreft, maar ook wat het management aangaat. Alleen al het feit dat de Vernigde Staten geografisch gezien veel verder verwijderd zijn van Rotterdam dan de Europese landen waar Center Parcs nu actief is, vereist aanpassing, aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

Het is de bedoeling dat Center Parcs in de VS nauw gaat samenwerken met een lokale partner. Het bedrijf denkt daarbij aan een gezamenlijke onderneming met een Amerikaans bedrijf of aan een zogenoemde off-balance financiering waarbij Center Parcs de parken in eigendom houdt en het management uitbesteedt aan een Amerikaanse onderneming. In Europa heeft het bedrijf tot nog toe alle expansie op eigen kracht gerealiseerd.

Gisteren maakte Center Parcs bekend dat haar grootaandeelhouder Scottish en Newcastle Breweries een bod zal uitbrengen op de aandelen en obligaties die het nog niet in bezit heeft. De Schotse brouwer biedt totaal 604 miljoen. Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs reageren verontwaardigd. Ze verwijten Scottish en Newcastle 'woordbreuk'.

De Schotten hadden vorige jaar, toen ze het meerderheidsbelang van oprichter P. Derksen voor 750 miljoen overnamen, afgesproken de eerst komende drie jaar Center Parcs niet van de beurs te zullen halen.

Een van de redenen om nu toch een bod uit te brengen vormt de fiananciering van nieuwe projecten. Center Parcs meent dat haar investeringsprogramma 'efficienter' gefinancierd kan worden indien zij een volledige dochtervennootschap is van Scottish en Newcastle. Center Parcs bouwt doorgaans een park in de een of twee jaar maar wil volgend jaar in een klap drie nieuwe parken openen (in Duitsland, Engeland en Frankrijk) en wil nu ook de Amerikaanse markt op.

Westerlaken heeft de laatste tijd 'stapels' brieven ontvangen van Amerikanen die in Europa bij een van de bungalowparken van Center Parcs op bezoek zijn geweest en die nu vragen of dit soort vakantie-oorden ook in de Verenigde Staten kunnen worden aangelegd. Ook Amerikaanse projectontwikkelaars hebben geinteresseerd bij Center Parcs aangeklopt.

In de VS staan weliswaar al veel vakantieparken, maar volgens Westerlaken richten die zich op een geheel ander publiek dan Center Parcs doet. Of ze hebben een zeer eenvoudig karakter (veredelde campings), of het zijn zeer luxueuze vakantieparadijzen.

    • Geert van Asbeck