Bestuur Haags Filmhuis dreigt met aftreden

ROTTERDAM, 21 sept. Het bestuur van het Haags Filmhuis op de Denneweg dreigt met aftreden als de gemeente op zijn subsidie bezuinigt. Gisteren stemde een meerderheid van de raad in met de plannen van het college van burgemeester en wethouders om minder geld te geven aan culturele instellingen. De bezuiniging van 100.000 gulden zou voor het Filmhuis betekenen dat de toegang verhoogd moet worden en bijzondere activiteiten als lezingen en festivals niet meer mogelijk zijn. Schmit: 'Wij hebben geen zin om af te zakken naar het niveau van een buurtbioscoopje. Er is juist jaren aan gewerkt om te functioneren als een culturele instelling op het gebied van de film.' Alleen de PvdA en Groen Links wezen deze plannen af. De VVD noemde de bezuinigingsplannen redelijk. De commissie ging op Groen Links na ook akkoord met het algemene voorstel van de wethouder (VVD) om volgend jaar alle subsidies voor de culturele instellingen met een procent te verlagen. Het geld dat op die manier zou vrijkomen is bestemd voor bijzondere projecten, zoals bijvoorbeeld festivals. Volgens George Schmit maakt de gemeente op die manier geld vrij voor iets wat al bestaat: 'Zij nemen ons iets af wat elders opgezet zou moeten worden.'

In oktober beslist de gemeenteraad definitie over de voorgenomen bezuinigingen.