Beschamend PSV weet schade te beperken

MONTPELLIER, 21 sept. AS Roma, Real Madrid en Dinamo Kiev waren de elftallen waardoor PSV in het verleden werd uitgeschakeld in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars, de enige Europese beker die de Eindhovense formatie nog niet heeft gewonnen. Montpellier het door de Franse mega-vuilnisophaler Nicollin bijeengekochte voetbal-allegaartje hoort qua reputatie beslist niet in dit rijtje thuis. Vorig seizoen reikte de club zelfs niet verder dan de dertiende plaats in de internationaal toch al niet zo hoog aangeslagen Franse voetbalcompetitie. Dit seizoen kwamen de enigszins bijgestelde ambities met buitenlandse internationals als de Colombiaan Carlos Valderrama, de Pool Jacek Ziober en de Nederlander Wilbert Suvrijn bij Montpellier ook al niet verder dan een bescheiden plaats in de middenmoot.

Tegen die achtergrond is het meer dan bedenkelijk dat PSV gisteravond in het Stade de la Mosson in de eerste ronde van het Europa Cup II-toernooi tegen Montpellier geen moment kon imponeren. De schade bleef via een 1-0 nederlaag weliswaar beperkt en vormt nauwelijks een onoverkomenlijke hindernis voor de return over twaalf dagen in Eindhoven, maar de manier waarop PSV zich gisteravond negentig minuten manifesteerde was ronduit beschamend.

Wie achter de coulissen op onderzoek uitgaat waar dat precies aan ligt stuit op een waas van geheimzinnigheid. Waarbij doelman Hans van Breukelen de kroon spant als hij glimlachend uitlegt: 'Ik weet precies waar het aan ligt, maar ik vertel het niet meer. Ik heb vijftien jaar mijn mond open gedaan zonder dat het iets geholpen heeft. Dus speel ik nu maar voor mezelf. Ik voetbal lekker. Of ik aan het WK een kater heb overgehouden? Nou, nee. Het klinkt misschien gek maar ik ben na het WK met meer plezier aan de competitie begonnen dan na het EK, toen we met het Nederlands elftal kampioen zijn geworden.' Van Breukelen heeft openlijk het boetekleed aangetrokken ten opzichte van Bobby Robson, de trainer waar hij aanvankelijk nogal sceptisch tegenover stond, maar de Engelsman heeft Van Breukelen met zijn gevarieerde trainingsaanpak in de paar maanden die hij in Eindhoven bezig is meer dan overtuigd van zijn vakmanschap. Er is trouwens geen speler te vinden bij PSV op zich al een eigenaardig symptoom in het voetbalwereldje waar egoisme en achterklap een vruchtbare voedingsbodem hebben die een kwaad woord over de lippen krijgt over Robson, de voormalige Engelse bondscoach die op 57-jarige leeftijd nog vol ambitie zit en in PSV zelfs de club bij uitstek ziet om in zijn leven nog eens het winnen van de Europa Cup te realiseren.

Romario

Niettemin is de realiteit dat PSV, dat alleen in de openingswedstrijd voor de competitie tegen FC Utrecht overtuigde, vrijwel nog geen fatsoenlijke wedstrijd onder het regime van Robson heeft gespeeld. Hoewel de Engelsman daar zelf wel een verklaring voor heeft als hij uitlegt: 'Een betere Romario, betekent automatisch ook een beter PSV. Romario is een hele speciale voetballer. Maar hij heeft drie weken niet kunnen trainen. Ik heb het er net met Hans (Dorjee, red) in de kleedkamer over gehad. Nu Romario voor het eerst een wedstrijd heeft kunnen spelen zonder dat hij na afloop loopt te klagen over zijn knie kunnen we weer aan zijn scherpte gaan werken. Het is niet zijn schuld dat PSV vanavond zo'n slechte prestatie heeft geleverd. Dat ligt aan het collectief.' Wilbert Suvrijn had gisteravond geen kind aan de Braziliaanse balvirtuoos die alleen in de slotfase van de wedstrijd een actie produceerde die enigszins op een kans leek. Suvrijn heeft Roda JC verruild voor vier jaar Montpellier, waar hij voor 12.000 tot 16.000 toeschouwers speelt en de bescheiden capaciteiten kent van zijn nieuwe werkgever, die door een doelpunt van de Pool Ziober nadat Van Breukelen een schot van Guerin niet goed onder controle had gekregen uiteindelijk met 1-0 won. Robson: 'Toch ben ik tevreden met dit resultaat. Zeker gezien het geringe aantal scoringsmogelijkheden dat wij zelf hebben gehad.'

Overwinteren

Echt afgegaan is PSV zowel in de eredivisie als de Europa Cup onder Robson net nog niet. Hoewel het elftal op de rand balanceert. Manager en bestuurslid Kees Ploegsma heeft al een schot voor de boeg gelost dat de trainer zich niet kan beroepen op een falend aan- en verkoopbeleid omdat de Engelsman bij zijn entree in Eindhoven enthousiast heeft geconstateerd dat de huidige selectie zoveel kwaliteit heeft dat de opdrachten die hij van het bestuur heeft meegekregen ruimschoots haalbaar zijn. Die behelzen ondermeer overwinteren in de Europa Cup en de herovering van de landstitel op Ajax.

Dat PSV ondanks zijn tomeloze ambitie echter allesbehalve op koers ligt bewees de wanvertoning van gisteravond. Spelers als Vanenburg en de constant met blessures kampende Erwin Koeman bleken zelfs bij benadering niet de leiders die het elftal hard nodig heeft om uit de impasse te komen. Om over de achterhoede maar te zwijgen. Robson had een concept met vijf verdedigers tevoorschijn getoverd, maar de warboel die dat opleverde was nauwelijks om aan te zien. De Jong, Valckx, Popescu, Heintze en Koot bleken absoluut niet het antwoord op de toch niet al te imponerende Montpellier-aanval, waarin Valderrama zo'n beetje als het brein wordt beschouwd, maar waarin voornamelijk ongecoordineerd schoppen troef was.

PSV liet zich tegen deze onervaren tegenstander bezig aan pas de derde Europa-Cupwedstrijd uit het bestaan van de club aardig meeslepen. Met opnieuw een hoofdrol voor de opgewonden Van Breukelen, wiens geschreeuw tegen zijn medespelers en zijn protesten bij de Duitse arbiter Assenmacher niet konden verhinderen dat Erwin Koeman en Valckx een gele kaart opliepen. Ook dat kan PSV in een later stadium nog opbreken in dit zwakst bezette toernooi van de drie Europa-Cups, waarin ook Johan Cruijff met Barcelona op de hoofdprijs jaagt.

    • Marc Serné