Amsterdam raakt nieuw dieptepunt

ROTTERDAM, 21 sept. Onder invloed van de stijgende olieprijs raakten de belangrijkste beurzen het afgelopen etmaal allemaal aan nieuwe dieptepunten. Beleggers toonden toch enige ruggegraat door aan het slot de koersen wat op te vijzelen in Tokio en New York.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend rond het laagste niveau van dit jaar bewogen. De stemmingsindex noteerde rond het middaguur 96,7, wat iets lager is dan het laagste punt tot dan toe van 96,8 op 23 augustus. Bovendien noteerden tal van hoofdfondsen, waaronder Philips en KLM, op of onder hun laagste niveau van dit jaar.

Vrees voor recessie in de Verenigde Staten, de onzekerheid rond het Golf-conflict en het voorbeeld van de andere Europese beurzen, waarvan de belangrijkste in de ochtend procenten lager noteerden, zetten de sombere stemming vanochtend. Het aflopen vrijdig van drie expiraties op de optiebeurs zou voor wat koersschommeling kunnen leiden, maar de richting was alleen maar naar beneden gericht. Handelaren houden hun hart vast wat het eind van de handel vrijdag zal brengen als in het laatste uur aan- en verkopen als gevolg van de expiraties hun hoogtepunt kunnen bereiken. De obligatiemarkt was lusteloos en bewoog zich rond een fractioneel verlies van vijf cent. Fokker en VNU moesten in de ochtend fors inleveren. De nationale vliegtuigfabriek noteerde fl.1,70 lager op fl.36,30 en de uitgever fl.3 lager op fl.77. Internatio-Muller leek in de ochtend tegen de stroom in te zwemmen en noteerde op zeker moment een winstje van vier dubbeltjes op fl.75,70. Maar snelle winstneming zorgde ervoor dat tegen het eind van de ochtend een laatkoers werd genoteerd van fl.75. Center Parcs, waarvan de handel donderdag verboden was, opende vrijdag op fl.78,80 na een slot woensdag van fl.70,80. Scottish en Newcastle wil voor de resterende aandelen fl.80 betalen. Kuhne+Heitz was op de parallelmarkt als een van de weinige fondsen iets beter na de winststijging over de eerste 28 weken dit jaar. Het fonds noteerde fl.1 beter op fl.43.

TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen wist zich vandaag 174,85 punten (0,74 procent) te herstellen en sloot op 23.777,83. Aanvankelijk zag het er somberder uit in Tokio. Onder invloed van berichten over een stijgende olieprijs begon de beurs in mineur en werd een nieuw dieptepunt van dit jaar bereikt op 23.049,00. Op dat niveau hielpen koopjesjagers de stemming, hoewel hun activiteit beperkt was. Het einde van de eerste helft van het Japanse fiscale jaar op 30 septmeber nadert immers en er zijn weinig beleggers die voor ze dan de boeken sluiten aandelen willen kopen.

NEW YORK. Op de beursvan Wall Street moest het Dow Jones-gemiddelde van industriele waarden gisteren 39,11 punten prijs geven en sloot op 2518,32, het laagste niveau van deze maand. De handel was niet groot vooruitlopend op de viering van het joodse nieuwjaar, waardoor veel handelaren de beursvloer al hadden verlaten. 145,1 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar. Dalende obligatienoteringen en een stijgende olieprijs vergalden de stemming. Aanvankelijk stond de Dow zelfs op 50 punten verlies, onder invloed van program-trading. De nieuw ingevoerde circuit-breakers, die een snelle koersval door de geprogrammeerde handel moeten afremmen, traden in werking.