ABN en Amro in geweer tegen Ierse bedrijf Goodman

ROTTERDAM, 21 sept. De ABN en de Amro Bank hebben evenals een aantal buitenlandse banken de toezichthouder bij het in moeilijkheden verkerende Ierse concern Goodman International gevraagd beslag te leggen op Cork Company in Liechtenstein.

Dit meldt het persbureau ANP. In Cork Company heeft de Ierse 'vleesbaron' Larry Goodman al zijn onroerend goed en beleggingen ondergebracht. Cork is een houdstermaatschappij waaronder 51 aparte bedrijven vallen. Een woordvoerder van de Amro kon vanmiddag geen commentaar geven op dit bericht Larry Goodman heeft aangeboden 75 miljoen Iers pond (227 miljoen gulden) op tafel te leggen om zijn bedrijf aan de gang te houden gedurende het voor de deur staande slachtseizoen. Goodman wil dat geld bij elkaar krijgen door de verkoop van persoonlijke bezittingen.

Volgens een woordvoerder van Goodman International heeft Larry Goodman dinsdag al besloten Cork ter beschikking te stellen aan de toezichthouder. Goodman International heeft een schuld van 460 miljoen pond (1,39 miljard gulden) bij 33 banken. Het bedrijf is vooral getroffen door het wegvallen van de drukke handel met het Midden-Oosten.

Het Ierse parlement heeft vorige maand speciaal voor Goodman de wetgeving aangepast. Om te voorkomen dat het vleesverwerkingsbedrijf failliet zou gaan, is er een mogelijkheid in de wet ingebouwd een toezichthouder te benoemen bij ondernemingen die in financiele moeilijkheden verkeren. Die toezichthouder mag de financien van een bedrijf in de gaten houden, de crediteuren op afstand houden en een reddingspakket samenstellen.

Peter Fitzpatrick is de man die bij Goodman orde op zaken moet stellen. Hij heeft tot 10 oktober de tijd om het voor Ierland zo belangrijke bedrijf van de ondergang te redden. Goodman is goed voor zeven procent van het Ierse bruto nationaal produkt.