Aandelen zakken uit vrees voor Golfoorlog

ROTTERDAM, 21 sept. De aandelenkoersen in Europa zijn vandaag met procenten tegelijk gekelderd, nadat Saddam Hoessein de bevolking van Irak vanmorgen vroeg opriep zich op een oorlog voor te bereiden. De prijs van een vat Noorzee-olie steeg met ruim een halve dollar naar 33,7 dollar.

In Frankfurt stonden de aandelen al snel 3,2 procent lager na een verlies van 2 procent gisteren. In Londen daalden de aandelenbeurs vanmorgen 2,4 procent, een zelfde verlies als de voorgaande dag. Beide beurzen herstelden zich in de loop van de ochtend enigszins.

In Amsterdam stonden de aandelen rond het middaguur 1,3 procent lager.

Nationale problemen droegen bij aan de onrust. In de VS maakt het inflatiegevaar een renteverlaging ongewenst en dreigt een recessie. Wall Street sloot gisteren 1,5 procent lager. In Duitsland houden handelaren rekening met hogere kosten en kleinere voordelen van de eenwording.

Britse aandelen verloren voor buitenlandse beleggers hun aantrekkingskracht door het gestegen valutarisico. Het Britse pond daalde vanmorgen ruim drie cent tot 3,30 gulden na een bericht in de Daily May dat premier Thatcher in het Zwisterse Bern heeft gezegd dat toetreding tot het Europese Monetaire Stelsel (EMU) van nagenoeg vaste wisselkoersen nog niet aan de orde is. Eerst moet de Britse inflatie (10,6 procent) dalen in de richting van het gemiddelde van de ander deelnemers (5,5 procent). Op het Damrak droeg gisteren de val van minister Braks bij aan een koersdaling van 1,5 procent, en daalden de aandelen vanmorgen nog eens 1,5 procent in navolging van Londen en Frankfurt. Tokio had geen tijd het nieuws uit Irak te verwerken en sloot vanmorgen vroeg 0,7 procent hoger. Het goud steeg ruim anderhalve dollar naar 389,10 dollar per ounce (31,1 gram).