WVC: intern onderzoek naar huur van asielcentra

ROTTERDAM, 20 sept. Het ministerie van WVC is vanmorgen een intern onderzoek begonnen naar de gang van zaken bij de verwerving van de lokaties voor acht nieuwe opvangcentra voor asielzoekers. Het onderzoek staat onder leiding van de directeur-generaal Welzijn, mr. J. N. M. Richelle. D66 heeft inmiddels minister d'Ancona om opheldering gevraagd.

Maandag deelden premier Lubbers, minister d'Ancona (WVC) en staatssecretaris de Graaf-Nauta (binnenlandse zaken) aan de betrokken negen burgemeesters mee dat in hun gemeenten met onmiddellijke ingang opvangcentra voor asielzoekers waren gevestigd en dat een bestaand centrum was uitgebreid. De contracten met de eigenaren van de accommodaties zouden al zijn getekend. Maar inmiddels bestaat over de verwerving van de accommodaties veel onduidelijkheid.

Niet bekend

De eigenaren van twee bungalowparken en een pension die door Commerce Vastgoed aan WVC zijn verhuurd, ontkennen dat van een verhuur van hun bezit als opvangcentrum sprake is. Het pensioenfonds Vervoer- en havenbedrijven in Rotterdam, dat twee parken bezit waarin WVC in totaal 550 asielzoekers wilde onderbrengen, zegt dat er geen contacten over verkoop of verhuur van de bungalows aan Commerce Vastgoed of WVC zijn geweest. Gistermiddag heeft het bestuur van het pensioenfonds op zijn verzoek een onderhoud met ambtenaren van het ministerie gehad. Het ministerie wilde na afloop alleen kwijt dat was gebleken dat 'door de snelle procedure wat open einden waren overgebleven' en dat fonds en ministerie nu rechtstreeks met elkaar in gesprek zijn.

Het ministerie en het pensioenfonds zoeken samen naar een oplossing voor de 41 asielzoekers die inmiddels in de twee parken zitten. Bijna alle bungalows zijn door het fonds al tot en met de kerstvakantie aan vakantiegangers verhuurd. Of de vakantie-oorden alsnog aan WVC zullen worden verhuurd, wilde het ministerie vanmorgen niet zeggen. De woordvoerder van het pensioenfonds zei dat het bestuur naar verwachting enkele dagen nodig zou hebben om tot besluiten te komen. Groen Links meent dat sprake is van 'handel in asielzoekers'.