United Bus wil binnen twee jaar naar de beurs

ROTTERDAM, 20 sept. Autobusfabrikant United Bus (UB) wil naar de beurs. Het Veldhovense bedrijf hoopt binnen twee jaar op een notering. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt, vooruitlopend op de vandaag begonnen Autobus RAI 90. DAF, dat 56 procent van de aandelen UB houdt, kondigde gisteren aan zijn belang nog dit jaar te willen verminderen tot ongeveer 30 procent. United Bus-directeur W. Lijmer liet weten dat op dit moment gesprekken gaande zijn met institutionele beleggers in binnen- en buitenland over eventuele deelneming in UB. Volgens Lijmer is vermindering van DAF's belang nodig om de onafhankelijkheid van het busbedrijf in de toekomst te garanderen. United Bus wil niet volledig afhankelijk zijn van de levering van DAF-onderdelen.

United Bus onstond in 1989 door bundeling van de busdivisie van DAF en autobusfabriek Bova uit Valkenswaard. Later is daar de Britse busbouwer Optare bijgekomen. Per 1 oktober zal ook de Nederlandse fabrikant Den Oudsten zich bij UB voegen. Bijna 70 procent van de Nederlandse openbaar-vervoerbussen rijdt met een carrosserie van Den Oudsten.

In juni van dit jaar nam United Bus een belang van 40 procent in het Deense busbedrijf DAB Silkeborg. Dit bedrijf heeft 60 procent van de Deense openbaar-vervoermarkt in handen.

United Bus behaalt met 1200 werknemers een omzet van 578 miljoen gulden per jaar en neemt met een marktaandel van 6,5 procent de zesde plaats in op de Westeuropese markt. Het busbedrijf produceert jaarlijks ongeveer 1850 onderstellen en 1150 complete bussen en toerwagens. UB wil door autonome groei en overnemingen in 1994 een marktaandeel hebben van 15 procent.

United Buspartner DAB presenteerde eerder deze week zijn nieuwste bus, een 'ultralage-vloerbus' waarvan de ingang zich nog maar acht centimeter boven het trottoir bevindt.