Twente onderuit door 'taxatiefout' doelman

LEVERKUSEN, 20 sept. Anderhalve week geleden werd Hans de Koning in Enschede en omgeving bijna heilig verklaard na zijn optreden tegen Ajax. In een tv-interview mocht de doelman van FC Twente alle reddingen nog eens toelichten. Gisteravond stond Hans de Koning weer in het brandpunt van de belangstelling. Maar nu in verband met een onbegrijpelijke fout, waardoor de Tukkers over dertien dagen in eigen stadion tegen Bayer Leverkusen een 1-0-achterstand moeten wegwerken.

In de catacomben van het prachtig gerenoveerde maar helaas slechts voor een derde gevulde Ulrich Halberland-stadion (10.100 toeschouwers), probeerde Hans de Koning zo vrolijk mogelijk te blijven. De sluitpost wekte ieders verbazing toen hij in de veertigste minuut van het UEFA-Cupduel plotseling onnodig ver voor zijn doel stond. Ulf Kirsten, die een pass van Andrzej Buncol had opgevangen, kon vervolgens met lobje simpel scoren. 'Een beoordelingsfout', erkende Hans de Koning. 'Maar geen blunder, dat gaat me te ver. Drie, vier keer kon ik met uitlopen een bal onderscheppen. Bij deze dacht ik: die pak ik ook. Maar er zat een rare curve in de bal, ik kon er in ieder geval niet bij.'

Na het voorval staat De Koning weer met beide benen op de grond. 'Je ziet nu hoe betrekkelijk succes in de voetbalsport kan zijn. De ene week ben je de 'King van de Meer', de andere week Jan met de korte achternaam. Het kan de club een hoop geld gaan kosten.' In eigen kring werd De Koning zoveel mogelijk gespaard. Trainer Hans Vonk creeerde op de persconferentie zelfs een misverstand tussen de doelman en de foutloos spelende voorstopper Andre Paus. Aanvoerder Fred Rutten, de andere uitblinker van FC Twente: 'Het was een taxatiefoutje. Maar dat wil ik Hans niet aanwrijven. Hij heeft deze competitie al drie, vier punten voor ons gepakt. Ook vorig seizoen was hij van onschatbare waarde. Zijn doorbraak dateert echt niet van de laaste weken. Nee, de hele ploeg was vandaag schuldig aan deze nederlaag.'

Het waren woorden die de schlemielige Hans de Koning in dank aanvaardde. 'In de rust probeerden de spelers mij al wat moed in te praten. Maar dat mag ook wel eens een keer. Meestal moet ik hen opbeuren.'

Verklaring

Trainer Hans Vonk vreesde dat FC Twente na de fout van De Koning in de tweede helft onder de voet zou worden gelopen. Maar dat viel mee. Leverkusen, dat de afgelopen twee jaar voor ruim vijftien miljoen gulden investeerde in nieuw spelersmateriaal, bleek na de rust niet bij machte om de Enschedeers onder druk te zetten. De Oostduitse spitsen Ulf Kirsten en Andreas Thom lieten zich terugzakken, waardoor Paus en Rutten elkaar in alle rust de bal konden toespelen. Vonk: 'De druk op de ketel viel weg, omdat Leverkusen constant met een man (Thomas Horster) achter de verdediging speelde. Dat vond ik ongelooflijk.'

Fred Rutten had een iets andere verklaring. 'We hebben ze ontmoedigd. Ik ga vaak naar het Duitse voetbal kijken. Bijvoorbeeld naar Bochum en Dortmund. Je ziet daar dat een aanvaller als hij eenmaal zijn directe tegenstander kwijt is, vrij kan doorlopen. Dat hebben wij vandaag proberen te voorkomen door steeds rugdekking te geven.' Toch had Jurgen Gelsdorf, de oefenmeester die twee jaar geleden Rinus Michels bij Leverkusen opvolgde, een paar onbegrijpelijke tactische varianten in zijn team opgenomen. Behalve de statische laatste man, was er ook Ioan Lupescu die in de mandekking eerst Neijenhuis en later Nielsen moest uitschakelen. De Roemeen, voor wie PSV belangstelling had, moet zich als Frank Rijkaard in Oranje hebben gevoeld. 'Zo is het ook zonde dat Jorginho als rechtsback opereert', meende Vonk weer kritiek te moeten hebben op zijn collega Gelsdorf. Niet geheel ten onrechte trouwens, want de balvaardige Braziliaan wordt op die positie min of meer aan de ketting gelegd.

Weet Gelsdorf derhalve geen raad met zijn dure elitekorps, Theo Vonk lijkt kwaliteit te missen om deze ronde te overleven. Achterin bleek FC Twente ook gisteravond vrij solide in elkaar te zitten, maar het middenveld was een drama. De Tukkers probeerden daar voortdurend het wereldrecord bal-inleveren te verbeteren. Bovendien kwamen Youri Mulder en John Neijenhuis nogal geisoleerd te staan. Mulder bleef redelijk op te been tegen de sterke voorstopper Martin Kree, maar met deze geringe ondersteuning was het vechten tegen de bierkaai. Vooral Jan Gaasbeek maakte duidelijk dat hij op dit niveau weinig te zoeken heeft.

Aanwinst

FC Twente zit met het probleem dat een aantal belangrijke krachten niet beschikbaar is. Mrkla, de Joegoslavische aanwinst, is te laat ingelijfd en mag pas de volgende ronde meedoen. Peeper is nog geblesseerd, Per Stefensen blijkt een miskoop en de herstelde Nielsen mist nog wedstrijdritme. Bovendien ontbeert John Neijenhuis de kracht om negentig minuten voluit te gaan. Kortom, het maakt allemaal een wat armzalige indruk voor een team dat al enkele jaren kort achter Ajax en PSV opereert. Niettemin zal FC Twente in het Diekman-stadion twee keer moeten scoren om de volgende ronde te halen. En dat tegen een counterploeg die uit betere resultaten behaalt dan thuis. Theo Vonk zorgelijk: 'Ik besef terdege dat we er nog niet zijn. We zullen moeten dampfmachen in Enschede.'

En Fred Rutten tenslotte: 'Laten we reeel blijven. Het zal een probleem worden tegen deze ploeg twee keer te scoren. Met deze middenveldbezetting zijn onze spitsen kansloos. Misschien is het beter als ik straks een linie opschuif.'

    • Erik Oudshoorn