Tetteretet: Aanvallen

Pirelli Tyre Holding wil de Duitse concurrent Continental Gummi overnemen, na in het geheim meer dan 50 procent van de aandelen van deze onderneming op een of andere manier aan zich te hebben gebonden. 'Door de beursintroductie heeft Pirelli Tyre directe toegang tot de nationale en internationale kapitaalmarkten, waardoor financiering van zowel eigen groei als ook de groei door overnames is vereenvoudigd, ' schreef Pirelli in april van dit jaar bij het uitbrengen van het jaarverslag. Conti-Gummi had dus gewaarschuwd kunnen zijn.

Prof. dr. Wisse Dekker is president-commissaris van Pirelli Tyre Holding en hij is via de European Round Table verbonden aan Italiaanse financiers als Carlo De Benedetti, die tevergeefs probeerde de Generale Maatschappij in Belgie over te nemen, en Fiat-magnaat Agnelli die Pirelli-banden om z'n auto's doet en sir James Goldsmith steunde in het afgeblazen bod op BAT. Dekker schaart zich steeds duidelijker in de gelederen van agressieve overnemers. Dat kan Philips nog wel eens in een lastig parket brengen, mocht het worden bedreigd. Temeer daar Pirelli heeft laten zien hoe een stemrechtbeperking kan worden omzeild en het uitgeven van preferente aandelen (de extra verdedigingslinie die Philips vorig jaar heeft opgeworpen) straks van de EG niet meer mag, nadat een bod is uitgebracht.

Begemann

Iedereen is het erover eens dat Joep van den Nieuwenhuyzen handig is. Moeilijker ligt de vraag waarin hij handig is. Is dat in het kopen van bedrijven of in het verkopen van aandelen? Misschien in allebei.

Op het aandelenfront wist hij eerst nieuwe aandelen Begemann te verkopen in ruil voor aandelen Holec, vervolgens verkocht hij zelf een deel van zijn aandelen Begemann. Tussendoor kocht en verkocht hij met forse winst aandelen CKK, die hij eerst had verworven om samen naar een opdracht voor het bekleden van pijpleidingen te dingen in plaats van te concurreren.

Vorige week zeiden de grote elektriciteitsbedrijven 600 miljoen gulden in windenergie te steken. Dat stond nog niet in de krant of Van den Nieuwenhuyzen, die met Holec 's-lands nummer twee in windenergie is, kocht Neerlands grootste windmolenbouwer Windmaster van de Belgische eigenaar.

Zeker zo knap is dat Begemann vorige week ook meteen 200.000 nieuwe aandelen (a 180 gulden per stuk 20 procent boven de huidige beurskoers) kon uitgeven aan Van den Nieuwenhuyzen. Van den Nieuwenhuyzen had al evenveel aandelen verkocht aan 'buitenlandse institutionele beleggers.' Hij brengt zo zijn eigen aandelen in Begemann (netjes boven de beurskoers) weer boven de 50 procent.

Gateway

Plannen voor de aanleg van maar liefst twee nieuwe terminals in Rotterdam zijn vandaag aangekondigd. De toegangspoort tot Europa spreekt duidelijk nog een woordje mee. De stichting die Amsterdam tot de Financial Gateway to Europe wil maken, heeft net zijn voortgangsrapport uitgebracht. Al is de stichting er nog niet in geslaagd de guldenshandel uit Londen terug te krijgen, toch moet de internationale belangstelling voor Rotterdam Amsterdam een hart onder de riem steken.