Sjeik Yamani: olieprijs kan oplopen tot 60 dollar per vat

ROTTERDAM, 20 sept. Als oliemaatschappijen en regeringen van de olie-importerende landen niet bereid zijn hun voorraden te verlagen tot 90 dagen binnenlandse consumptie, zal de olieprijs de komende tijd nog fors oplopen. Militaire acties in het Midden-Oosten, waardoor olie-installaties worden vernield, jagen de prijs omhoog naar 60 dollar per vat.

Dit voorspelt Sjeik Ahmed Zaki Yamani, de vroegere olieminister van Saoedi-Arabie volgens Friso Endt's nieuwsbrief. Yamani sprak vanmiddag op een besloten bijeenkomst van de Fem Executive Club in het Hilton hotel op Schiphol.

Yamani speelde vele jaren, vanaf de eerste oliecrisis in 1973, een bepalende rol in de politiek van Saoedi-Arabie, het rijkste olieland, en als voorzitter van de OPEC. Vorig jaar richtte hij in Londen een prestigieus energie-adviesbureau op, onder de naam Centre for Global Energy Studies.

Volgende maand belegt de sjeik zijn eerste congres, over de gevolgen van de Golfcrisis, waarbij als gastsprekers Hellmut Schmidt, James Schlesinger (ex-minister voor energiezaken in de Verenigde Staten) en topmensen uit de internationale olie- en financiele wereld optreden.

Volgens Yamani kan de Golfcrisis behalve een tijdelijke economische recessie ook voor de lange termijn ernstige schade tot gevolg hebben: een verstoring van het evenwicht op de oliemarkt dat na het ineenstorten van de prijs in 1986 was opgebouwd. De huidige prijsstijgingen zullen ook wanneer het conflict met Irak vreedzaam wordt bijgelegd, voorlopig aanhouden. Dat komt doordat de aanvoer van olie uit de landen die het tekort nu door een hogere produktie compenseren, pas over twee maaanden volledig op de markt komt, aldus Yamani.