Sensationeel verlies Eintracht Frankfurt tegen Brondby: 5-0

ROTTERDAM, 20 SEPT. Eintracht Frankfurt is in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker afgegaan. De Westduitsers verloren in Kopenhagen met 5-0 van Brondby en kwamen met die cijfers nog goed weg. 'Dit is de bitterste nederlaag die ik heb meegemaakt in anderhalf jaar bij Frankfurt', vond trainer Berger. Hij had Bein, Grundel, Yeboah en Weber gemist. Brondby speelde tactisch geslepen. De Duitsers werden meteen opgejaagd. Dat hebben ze niet graag, in de Bundesliga wordt zo nauwelijks gevoetbald. Trainer Morten Olsen, de oud-international van Denemarken: 'We hebben geprobeerd Eintracht te verrassen. Dat is gelukt. We hebben de tweede ronde nog niet bereikt', bleef hij voorzichtig. Ruim 10.000 mensen in het Idraets-Park waren blij en verbaasd tegelijk. De koploper in de Deense competitie had geen ontzag voor de Duitsers en kwam via de Nigeriaan Okechukwu, naamgenoot van de nieuwe Roda-spits, na negen minuten op 1-0. Twee minuten later werd een doelpunt van Christensen, met dertien treffers topscorer van zijn land, afgekeurd vanwege buitenspel. Daarna had Frankfurt het vooral aan doelman Stein te danken, dat de score niet al voor rust opliep.

Dat gebeurde pas na de pauze, via Christensen (2), Christofte uit een strafschop en Madsen. Bij Frankfurt haalde naast Stein alleen international Moller een aanvaardbaar niveau.

Guus Hiddink, trainer van Fenerbahce, vond baat bij de spionagereis die hij vorige week maakte naar Portugal. Hiddink, die tegenstander Guimaraes bekeek, zag Fenerbahce thuis met 3-0 winnen van de Portugezen.

Aston Villa vierde de terugkeer van de Engelse clubs in het Europa Cupvoetbal, waarvan ze sinds het Heizeldrama in 1985 waren uitgesloten, met een 3-1 overwinning op Banik Ostrava.

Europa Cup IDe voetbalvakantie van Bayern Munchen op zonnig Cyprus is bijna uit de hand gelopen. Drie minuten voor tijd stond de Westduitse kampioen in de eerste wedstrijd van de strijd om de Europa Cup voor landskampioenen nog met 2-1 achter tegen Apoel Nicosia. McInally en Strunz zorgden alsnog voor de Zuidduitse zege.

Kenmerkend voor de desinteresse van Bayern was het ontstaan van de openingstreffer. International Kohler dacht in eigen strafschopgebied een fiere wandeling met de bal te maken. De Joegoslaaf Gogic strafte de houding af. International Reuter maakte twintig minuten voor tijd gelijk, maar de amateurs uit Cyprus brachten hun 12.000 aanhangers nog een keer tot grote vreugde. Pantsiaris scoorde. Het feest werd gedeeltelijk bedorven door de twee Duitse doelpunten in de slotfase.

Diego Maradona scoorde in de thuiswedstrijd van Napoli tegen Ujpest Dosza twee van de drie doelpunten. Vlak voor rust, via Baroni was het al 1-0, pikte hij een pass van Franchini prachtig op, om met een spectaculaire omhaal via doelman Brockhauser en de paal te scoren. Een kwartier voor tijd profiteerde Maradona, nadat de Hongaarse doelman een schot uit de handen had laten vallen: 3-0. Franz Beckenbauer debuteerde met Olympique Marseille op Europees niveau met een zege van 5-1 op Dinamo Tirana uit Albanie. Jean Pierre Papin scoorde drie keer, waarvan een uit een strafschop. Na afloop van de wedstrijd maakte trainer Gerard Gili zijn ontslag bekend. Twee weken geleden verklaarde Gili dat hij met Bernard Tapie, de president van de club, was overeengekomen dat hij onmiddelijk zou kunnen vertrekken als de verhoudingen met Beckenbauer Gili niet bevielen.

Europa Cup 2Johan Cruijff heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. De oefenmeester van Barcelona verloor gisteren het eerste duel in de eerste ronde van de strijd om de Europese beker voor bekerwinnaars tegen de Turkse vertegenwoordiger Trabzonspor met 1-0. Van de andere favorieten voor de beker plaatste Juventus zich zo goed als zeker voor de tweede ronde. De Italiaanse ploeg kwam uit Bulgarije terug met een 2-0 zege op FC Sliven.

Het topduel in de eerste ronde tussen 1. FC Kaiserslautern en bekerhouder Sampdoria eindigde in een 1-0 overwinning voor de thuisploeg. Voor de meeste opwinding in het duel zorgde scheidsrechter Blankenstein die tien kaarten uitdeelde. Rood was er voor de Italianen Bonetti en Lanna. De gele kaarten werden beter verdeeld: vier keer de thuisploeg en drie maal Sampdoria.

De met veel belangstelling tegemoet geziene terugkeer van Manchester United in het Europese voetbal, mogelijk gemaakt doordat de UEFA de ban op Engelse teams aan het einde van het vorig seizoen ophief, werd een succes voor de Engelsen. De Hongaarse vertegenwoordiger Pecs Munkas werd met 2-0 verslagen door treffers van Blackmore en Webb.