Rondom Gooiland

Het voormalige hotel Gooiland in Hilversum wordt donderdag 27 september na een verbouwing heropend. De restauratie van dit monument van het Nieuwe Bouwen, in de jaren dertig ontworpen door ir. Jan Duiker, kon de gemeente Hilversum bekostigen door het haar geschonken schilderij Compositie met twee lijnen van Mondriaan voor 2,5 miljoen gulden te verkopen aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het Gooilandcomplex, waarin al een schouwburg gevestigd is, wordt het cultureel centrum van Hilversum.

Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Gooiland wordt de tiendaagse culturele manifestatie Rondom Gooiland georganiseerd. Woensdag 26 september opent in de NMB-bank ('s Gravelandseweg 15) de kleine tentoonstelling 'De mens Dudok, architect', over de Hilversumse stadsbouwmeester. Een overzichtstentoonstelling van de graficus Andre Van der Vossen (1893-1963) gaat diezelfde dag open in het IFF-gebouw, Liebergerweg 72-98. In het Gooiland-complex zijn vanaf 27 september exposities te zien van het Nieuwe Bouwen in Nederland van 1924-1936, van werk van Ger Lataster, en van kindertekeningen geinspireerd op Mondriaan. Verder zijn er straattheateruitvoeringen, diverse theater- en operavoorstellingen, en jazzconcerten met onder anderen Greetje Kauffeld (op 29 en 30 sept. in Schouwburg Gooiland). Speciaal voor de manifestatie Rondom Gooiland zijn er busroutes uitgezet door de VVV Gooi en Vechtstreek. Op 29 september om 11 uur en 13.30 uur rijdt een 'architectuurbus' langs bouwwerken van Dudok, Duiker, Elling, Merkelbach, Elshuis en anderen. Een kunsthistorica geeft uitleg bij de architectuur. Met een 'omroepbus', kunnen uitstapjes gemaakt worden naar het Omroepmuseum, een radiostudio en 'omroepland'. Ook rijdt er een 'kunstbus' langs de verschillende exposities.