Rellen in Baskenland na dood ETA-terrorist

MADRID, 20 sept. De dood van een 23-jarig lid van de Baskische terreurbeweging ETA heeft gisteren in de Spaanse steden Pamplona en Bilbao voor ernstige onlusten gezorgd. In Pamplona werden alle winkeliers in de oude binnenstad al 's ochtends vroeg door knokploegen gesommeerd hun luiken te sluiten, 's middags en 's avonds kwam het tot hevige gevechten tussen radicale jongeren en leden van de oproerpolitie.

Bilbao was een groot deel van de dag onbereikbaar doordat de toegangswegen tot de stad met barricades waren afgesloten. Bij demonstraties werden onder meer vier autobussen in brand gestoken.

Mikel Castillo Furtado kwam eergisteren om het leven toen de politie hem samen met twee anderen trachtte te arresteren. Castillo is het zestigste ETA-lid dat op deze manier de dood vindt. Het groepje waarvan hij deel uitmaakte was gewapend en stond op het punt in de binnenstad van Pamplona een aanslag te plegen op een drugshandelaar. De ETA is van mening dat 'verdovende middelen de geest van het Baskische volk ondermijnen'. Een van de terroristen wist te ontkomen, een tweede werd in hechtenis genomen.

De politie zoekt nog naar het vierde lid van dit 'commando Amaiur', die tevens secretaris is van de plaatselijke afdeling van Herri Batasuna. Voor deze politieke partij, die wordt beschouwd als de 'legale tak van ETA', is de actieve betrokkenheid bij terrorisme van een van haar functionarissen een pijnlijke zaak. Hoewel Herri Batasuna als enige partij weigert de gewelddaden van de ETA te veroordelen, houdt zij consequent vol dat er geen betrekkingen tussen beide organisaties bestaan. Volgens een woordvoerder van de partij houdt de afdelingssecretaris zich dan ook slechts schuil uit vrees voor marteling door de politie.

Herri Batasuna heeft vorige week voor het eerst deelgenomen aan een parlementair debat in Madrid en deze week woonde een vertegenwoordiger een commissievergadering over juridische zaken bij. Beide keren verlieten de afgevaardigden na incidenten voortijdig de bijeenkomst. De partij mag pas sinds kort haar vier zetels in het parlement innemen, nadat het Hooggerechtshof toestemming verleende om een voorbehoud te maken bij het afleggen van de eed op de door deze partij niet erkende grondwet.

Een meer gematigde Baskische nationalistische partij, Eusko Alkartasuna, kondigde eerder deze week aan geen vergaderingen met de ministers van justitie en binnenlandse zaken over het terrorisme meer bij te wonen, omdat laatstgenoemde bewindsman zou hebben gezegd dat het terrorisme van rechts hem minder bezighoudt dan de aanslagen door de ETA en de ultralinkse GRAPO. Beide bewegingen hebben in de afgelopen weken een groot aantal bomaanslagen door heel Spanje gepleegd. De minister van justitie heeft aangekondigd dat hij het parlement binnenkort een herziening zal voorleggen van de strafwet waarin wordt bepaald dat handelaren in verdovende middelen en terroristen in alle gevallen hun volledige gevangenisstraf moeten uitzitten. In Spaanse gevangenissen zitten op dit moment 66 veroordeelde GRAPO-terroristen en 468 leden van ETA.

    • H. M. van den Brink