Rel om de miljoenen-erfenis van de componist Puccini; Butlerleeft als vorst in Monaco

ROME, 20 sept. - Voor de kleindochter van Giacomo Puccini is er geen twijfel mogelijk: de butler heeft het gedaan. De erfenis van de componist, in 1924 overleden, zou nu naar schatting 120 miljard lire, bijna 190 miljoen gulden, waard zijn. Maar er is vrijwel niets meer van over, en de hoofdverdachte is de butler. De butler, dat is de Napolitaan Pasquale Belladonna, die veertig jaar lang de broer van de vrouw van de zoon van de grote componist heeft verzorgd. Deze broer, Livio Dell'Anna, was de uiteindelijke erfgenaam van Puccini, omdat het huwelijk van Giacomo Puccini's enige zoon Antonio met Rita Dell'Anna zonder kinderen was gebleven. Zonder wettelijke kinderen tenminste.

In 1965 meldde zich echter een vrouw bij de rechtbank van Lucca, Simonetta Giurumello volgens de burgerlijke stand, die zei dat zij een natuurlijke dochter van Antonio Puccini was. Tien jaar later stelde de rechtbank haar in het gelijk. Ze veranderde haar naam toen in Simonetta Puccini en eiste na de dood van Livio Dell'Anna, in 1978, het haar toekomende derde deel van de erfenis op. Maar er was geen erfenis. Livio Dell'Anna had geen testament achtergelaten. Volgens zijn butler zou dat ook geen zin hebben gehad omdat hij als een arm man was gestorven. De villa in Torre del Lago die Puccini had nagelaten, was inmiddels een nationaal erfgoed geworden en van de schilderijen, juwelen en de tienduizenden guldens uit de rechten op geliefde opera's als Tosca, La Boheme, Madame Butterfly en Turandot was niets meer over. En dat terwijl Dell'Anna herhaaldelijk tegen vrienden had gezegd dat hij niet wist wat hij zou doen met de miljoenen die hij zou nalaten. Meneer Livio had een gat in zijn hand, net als zijn zus Rita, zo zei ex-butler Belladonna eerder deze week tegen een weekblad. Maar de advocaat die door Simonetta Puccini in de arm was genomen, heeft een rechterlijke onderzoek laten beginnen omdat hij vermoedt dat de butler misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van Livio Dell'Anna. Belladonna heeft niet kunnen uitleggen hoe hij aan het luxe-appartement in Monte Carlo komt waar hij sinds enige tijd woont. Geconstateerd is alleen dat hij gemachtigd was voor een bankrekening van Livio Dell'Anna in Monte Carlo waarop ruim vijftig miljoen gulden stond en waarvan vrijwel niets meer over is.

Bovendien bleek Belladonna een prachtig appartement dat Dell'Anna in Milaan had, te hebben gekocht voor 250 miljoen lire, ongeveer 375.000 gulden. Dat was een kwart van de geschatte marktwaarde, maar toch een enorm bedrag voor een butler. De affaire is deze week in de publiciteit gekomen en houdt alle muziekliefhebbers bezig. De advocaat van Simonetta Puccini wil beslag laten leggen op de voormalige villa's van de componist als zijn client het haar toekomende deel van de erfenis niet op een andere manier krijgt.

    • Marc Leijendekker