Philips stoot belang in telefonie-bedrijf af

ROTTERDAM, 20 sept. Philips verkoopt zijn belang van 15 procent in het Hilversumse AT en T-Network Systems International (openbare telefooncentrales) aan het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT en T. AT en T was al eigenaar van 65 procent van de aandelen in AT en T-NSI. Wat de Amerikanen betalen voor het nu van Philips verworven belang is niet bekendgemaakt. De Italiaanse telecommunicatie-houdstermaatschappij STET bezit 20 procent. De resterende 6 procent is sinds vorige week toegezegd aan het Spaanse Telefonica de Espana.

Volgens Philips verduidelijkt de verkoop van haar belang in AT en T-NSI de positie van het bedrijf op de markt voor openbare en bedrijfstelecommunicatie. Het concern exploiteert bijvoorbeeld de bedrijven PKI (Duitsland) en TRT (Frankrijk), die feitelijk in concurrentie verkeren met AT en T-NSI. Een woordvoerder van Philips ontkent dat de aandelentransactie bedoeld is om geld te genereren voor de kostbare herstructurering waarin het Eindhovense concern verkeert.

AT en T-Network Systems International boekte vorig jaar een omzet van 1,32 miljard gulden, tien procent meer dan een jaar eerder. De winst steeg met 58 procent tot 30 miljoen gulden. De grootste werkmaatschappij is APT Nederland, dat ruim 4000 mensen in dienst heeft in vestigingen te Hilversum, Den Haag en Huizen. Bij de houdstermaatschappij AT en T-NSI zelf zijn 350 mensen in dienst. AT en T-NSI bestaat sinds 1984 en was aanvankelijk een onderneming waarvan AT en T en Philips beide 50 procent bezaten. Toen bleek dat de onderneming niet in staats was voldoende greep op de Europese markt te krijgen, verminderde Philips zijn belang ten gunste van AT en T. AT en T streeft naar uitbreiding van het aantal deelnemers in AT en T-NSI, ter versterking van zijn positie op de Europese markt, maar wil daarbij wel de meerderheid in het dochterbedrijf behouden.