Nederlands gif in Nigeria in hoestdrank terechtgekomen

ROTTERDAM, 20 sept. Meer dan honderd kinderen in Nigeria zijn sinds april overleden na het drinken van met diethyleenglycol vergiftigde Paracetamol. Een Nederlands bedrijf zou de diethyleenglycol in vaten met een fout label aan Nigeria hebben geleverd. Dit heeft de Nigeriaanse minister van volksgezondheid, Olikoye Ransome Kuti, gisteren bekendgemaakt.

De Nigeriaanse pers schrijft dat het gaat om Drugpharm Medical Supplies BV een handelsmaatschappij in Almere. Het betreffende bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

De betrokken paracetamolsiroop was vervaardigd door twee staatsbedrijven in Nigeria. De slachtoffers varieerden in leeftijd van zes maanden tot zes jaar. Zestien kinderen verblijven nog in ziekenhuizen. De Nigeriaanse minister heeft de artsen en ziekenhuizen in zijn land aangeraden geen Paracetamol-tabletten of -siroop meer voor te schrijven zolang het onderzoek in deze zaak niet is afgerond. De betrokken vaten moesten het oplosmiddel propyleenglycol bevatten. De labels gaven dat ook aan, maar de vaten bevatten in werkelijkheid diethyleenglycol.

Paracetamol wordt veel aan kinderen gegeven bij hoofdpijn, koorts en griep. Door de diethyleenglycol, dat wel gebruikt wordt als antivries, kregen de betrokken kinderen nu ernstige aandoeningen aan de nieren. Diethyleenglycol is vrijwel kleurloze vloeistof met een scherp zoete smaak. De vergiftigingsverschijnselen zijn overgeven, slaperigheid, depressies door effecten op de hersenen. De dodelijke dosis is voor mensen 1,4 milliliter per kilo lichaamsgewicht. Voor Nigeriaans kind van 30 kilo is dat 40 milliliter. Mocht diethyleenglycol als enig oplosmiddel worden gebruikt dan krijgt een kind dat flink verkouden is en hoestdrank slikt die hoeveelheid binnen. Overigens wordt in Nederland geen prolyleenglycol gebruikt bij de produktie van medicamenten.

Een woordvoerder van Nefarma, de farmaceutische industrie in Nederland zei vanochtend dat geen van de aangesloten bedrijven de grondstof geleverd heeft aan Nigeria. 'We denken dat de grondstof door een chemisch bedrijf gemaakt is en vervolgens door een handelsfirma is geexporteerd. Het is niet duidelijk waar precies de verwisseling van etiketten heeft plaatsgevonden.' Volgens de Vereniging van Nederlandse Chemische industrie (VNCI) produceren in Nederland alleen Dow Chemical en Shell diethyleenglycol. Een woordvoerder van Dow Chemical zei vanmorgen dat dit bedrijf de bewuste chemische verbinding nooit aan Nigeria geleverd heeft. Een woordvoerder van Shell zegt dat dit bedrijf geen propyleenglycol maakt. 'Als er ergens een etiket is verwisseld kan dat niet bij ons gebeurd zijn want wij maken alleen diethyleenglycol.' Volgens de woordvoerder van Nefarma is het ook een raadsel hoe de fout bij de bereiding van het geneesmiddel kan zijn gemaakt. Iedere farmaceutische industrie moet uitgangsstoffen testen voor ze in produkt worden verwerkt. Regels hiervoor zijn onder meer neergelegd in de Good Manufacturing Practices (GMP) van de Wereld Gezondheids Organisatie. 'Wij zijn op zijn minst verbaasd dat in Nigeria de meest elementaire regels van de GMP niet zijn toegepast', aldus de woordvoerder.