Nauwelijks opwinding in Sint-Michielsgestel over vertrek van Braks

SINT-MICHIELSGESTEL, 20 sept. Ter hoogte van zijn huis stond gisteravond een bordje met het opschrift 'Heden veiling'. Maar dat had niks te maken met het aftreden van minister Gerrit Braks van landbouw, die een geacht inwoner is van het ruim 12.000 zielen tellende Brabantse dorp Sint-Michielsgestel. Het bordje duidde op een antiekveiling die in de straat van de minister aan de gang was.

Braks woont daar in een villa. Als eens in het jaar een wieler-veldrit wordt gehouden, loopt een deel van het parcours door zijn voortuin, die hij er welwillend voor afstaat en menigeen spreekt daar dan met dankbaarheid over. Hij wordt er omschreven als 'ne gewone vent, iemand zonder poespas.'

Van zijn vrouw is bekend dat ze zelf 'de was en de poets doet'. Deze zomer vierde het echtpaar Braks het zilveren huwelijksfeest, waarop premier Lubbers, toen in Berlijn, via een televisiescherm was te zien, sprekend met eigen mond maar verborgen achter het gezicht van de komiek Andre van Duin.

Met de plaatselijke politiek bemoeit hij zich nauwelijks. Hij schrijft, zegt voorzitter M. Brekelmans van het CDA, wel eens een voorwoordje in een verkiezingsprogramma. Toch droeg hij een niet onbelangrijk steentje bij aan de samenvloeiing in Sint-Michielsgestel van de partij Gestel Een, waarin een groot deel van de CDA-bloedgroep was verborgen, en het CDA. Braks maakte gebruik van zijn contacten in agrarische kringen en bewerkte de boeren en de fractievoorzitter van 'Gestel Een' om zich onder het christen-democratisch banier te scharen. En met succes: van twee steeg de partij naar vier zetels.

De plaatselijke voorman van de Noordbrabantse christelijke boerenbond (NCB), waar Braks nog ooit als secretaris werkte, landbouwer J. van de Pol, heeft aan Braks de beste herinneringen: 'Die staat altijd voor je klaar. Jammer dat hij weg moest, het was 'ne goeie minister.'

Nadat Braks gisteravond bekend maakte dat hij aftrad, was er in het dorp nauwelijks iets van opwinding te merken. De buitenlamp van zijn villa was aan om de verloren zoon bij thuiskomst enig licht te bieden. Een voorstel om hem vanmorgen een aubade te brengen, wees secretaris H. Smies van de Evenementencommissie als 'belachelijk' van de hand: 'Dat zou je dan ook voor elke arme sloeber moeten doen, die wordt ontslagen.'. Maar die Smies is dan ook sympathisant van de PvdA, de partij die de minister zo pijnlijk liet struikelen.

Wat het plaatselijke CDA zal doen om te voorkomen dat hij, zoals fractievoorzitter F. van der Vorst zei, 'in een diep gat' zou vallen, was toen nog niet uitgeknobbeld. 'Een brief met morele steun', zei het CDA-raadslid H. van Groesen, 'zal zeker wel worden gestuurd.'

Veel goede woorden voor de 'politieke sluipmoord' kan men in het Brabantse Meijerijdorp niet opbrengen: 'Hij blijft onze Gerrit', zegt een inwoner.

    • Max Paumen