Mitsubishi en Daimler-Benz concretiseren samenwerking

TOKIO, 20 sept. Het Duitse industriele conglomeraat Daimler-Benz en de Japanse Mitsubishi Groep hebben plannen voor 11 gezamenlijke projecten onthuld die invulling geven aan de samenwerkingsovereenkomst die de twee giganten een half jaar geleden hebben gesloten.

Het eerste project dat Daimler-Benz en Mitsubishi samen gaan realiseren is de oprichting van Mercedes-Benz Sales Japan, dat de verkoop van de Duitse auto's in Japan moet opstuwen van de huidige 37.000 per jaar tot 60.000 in 1995. Eveneens op het gebied van auto's is besloten tot een gezamelijk onderzoek naar verbeterde verwerking van autokarkassen.

Een ander project beoogt samenwerking bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van een terreinwagen voor de Japanse markt die gebaseerd is op de Gelande Wagen van Mercedes. Ook wordt deelname overwogen van Mitsubishi bedrijven aab de bouw van een autofabriek in de Sovjet Unie waar Mercedes-Benz al enkele jaren over overlegt met de Sovjet autoriteiten.

Verder voeren de beide partners overleg over samenwerking op het gebied van elektrische en elektronische produkten. Daaronder valt bijvoorbeeld de produktie van halfgeleiders, gezamelijke ontwikkeling van onderdelen voor spoorwegssystemen en de introductie van Japanse koelkast-systemen in Europa. Op het gebied van de luchtvaart wordt over uitbreiding van de uitwisseling van personeel en informatie gedacht, eventueel om samen een middelgroot passagiersvliegtuig te produceren.

In een commentaar noemde de voorzitter van Daimler-Benz Edzard Reuter de inspanning aan beide zijden 'groter dan verwacht'.

In de Japanse pers wordt gesuggereerd dat Daimler Benz teveel uit zou zijn op snelle resultaten. Shinroku Morohashi, president van Mitsubishi Handelshuis, zei tevreden te zijn over wat er de afgelopen zes manden was bereikt. 'Alle elf samenwerkingsprojecten zijn groot en kostbaar en vergen veel tijd.'

(Reuter)