Laagvliegen wordt sterk beperkt boven Nederland

DEN HAAG, 20 sept. Het laagvliegen met militaire jachtvliegtuigen boven Noord- en Oost-Nederland is sterk beperkt. Zowel de Nederlandse als de Westduitse luchtmacht hun laagvliegoefeningen in de Bondsrepubliek hebben stopgezet. De twee laagvliegroutes boven Noord- en Oost-Nederland vormen de verbinding tussen de laagvlieggebieden in de Bondsrepubliek.

Een woordvoerder van de luchtmachtvoorlichting bevestigde gisteren dat besloten is voorlopig met laagvliegen in de Bondsrepubliek te stoppen in afwachting van nadere besluitvorming door minister Ter Beek van Defensie. Bij laagvliegoefeningen wordt een minimum-vlieghoogte van 75 meter aangehouden.

Het Nederlandse besluit volgt op het verzoek van Ter Beeks Westduitse collega Stoltenberg die aan de landen die boven de Bondsrepubliek laagvliegoefeningen uitvoeren heeft gevraagd deze stil te leggen en de minimum-vlieghoogte op te trekken naar ruim 300 meter. De Bondsrepubliek nam eerder zelf dat besluit dat deze week volgens een woordvoerder van de Westduitse ambassade in Den Haag is uitgevoerd. Ook de Amerikanen hebben gehoor gegeven aan het verzoek van Stoltenberg. In de Bondsrepubliek bestaat al geruime tijd groot verzet tegen het laagvliegen, na een reeks ernstige ongelukken. Jaarlijks werden tot nu toe ruim van deze vluchten via Nederland uitgevoerd, waarvan 2000 door de Westduitse Luftwaffe en 900 door de Koninklijke Luchtmacht.

Het ministerie van Defensie heeft tevens een aantal maatregelen genomen om de geluidsoverlast te verminderen die de tien Pilatus PC-7 lesvliegtuigen op de vliegbasis Woensdrecht veroorzaken. Staatssecretaris mr. B. Baron van Voorst tot Voorst heeft dit gisteren tijdens een werkbezoek aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant meegedeeld.

Het afgelopen jaar regende het klachten vanuit West-Brabant en Zeeland over het indringende geluid van de Pilatus. Het ministerie heeft nu besloten om alleen nog maar met deze vliegtuigen te vliegen op werkdagen en dan nog bij voorkeur tussen 9.00 en 17.00 uur. Avondvluchten worden beperkt. (ANP)