Kortingkaart NS verdwijnt op termijn

UTRECHT, 20 sept. De Kortingkaart van de Nederlandse Spoorwegen zal hoogstwaarschijnlijk op termijn verdwijnen. De Spoorwegen willen de kaart, die 40 procent korting geeft op losse kaartjes en abonnementen, niet in een keer afschaffen. Oude klanten zullen hun kaart wel kunnen verlengen, maar er worden volgend jaar geen nieuwe Kortingkaarten meer uitgegeven. De tarieven van de NS Jaarkaart, de Jaartrajectkaart (die nog dit jaar wordt ingevoerd) en de Kortingkaart gaan om 'technische redenen' op 1 april omhoog, de wijzigingen in de andere tarieven gaan op januari in. NS wil maandag pas nadere toelichting geven. De vereniging van Reizigers in het Openbaar Vervoer (Rover) vreest dat de tariefsverhoging met 3,5 procent van de NS per 1 januari 1991 zal leiden tot reizigersverlies. Dit heeft een woordvoerder van de vereniging gisteravond meegedeeld. Het treinkaartje wordt volgens Rover voor sommigen meer dan 10 procent duurder. 'Het zijn bijvoorbeeld weer gezinnen die tot de gedupeerde reizigers behoren, net als in voorgaande jaren toen eerst de gezinskaart en later de dalurenkaart werd afgeschaft.'

Rover meent dat de minister en NS de reizigers in de spitsuren de trein uitjagen door de afschaffing van de kortingkaart. De vereniging zal bij de minister protesteren tegen de tariefsverhoging en de NS vragen om opheldering.