KGB biedt CIA samenwerking aan in Golfcrisis

MOSKOU, 20 sept. De Sovjet-inlichtingendienst KGB is bereid haar informatie over Irak te delen met de Amerikaanse inlichtingendienst, de CIA. Dat heeft gisteren KGB-chef Vladimir Krjoetsjkov gezegd.

Krjoetsjkov zei gisteren tegen een delegatie van het persbureau AP dat met de CIA nog geen inlichtingen zijn uitgewisseld, maar dat hij 'overtuigd' is dat KGB en CIA 'elkaar iets waardevols mee te delen hebben'.

Hij voegde daaraan toe dat de KGB al in het verleden samenwerking met de CIA heeft aangeboden, maar dat elk aanbod in die richting door de Amerikanen is afgeslagen. 'De signalen bereiken het juiste adres. Maar het antwoord luidt onveranderlijk iets in de geest van: we zijn nog niet zover', zo zei Krjoetsjkov. Als de CIA over de Golfcrisis samenwerking wil, zal het antwoord van de KGB 'positief' zijn, aldus de leider van de KGB. De KGB-chef ging tegenover de AP-delegatie in op het lot van de rond vijfduizend Sovjet-burgers die zich nog in Irak bevinden. Hij zei dat 2.500 Sovjet-burgers Irak de afgelopen weken hebben verlaten. De levensomstandigheden van degenen die in Irak zijn achtergebleven zijn de laatste tijd achteruitgegaan, zei hij. Moskou maakt zich daar zorgen over en stelt Irak verantwoordelijk voor hun welzijn. Het Iraakse leger heeft militaire deskundigen uit de Sovjet-Unie beperkingen van hun bewegingsvrijheid opgelegd. Volgens eerdere uitlatingen van minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze bevinden zich in Irak rond negentig militaire deskundigen uit de Sovjet-Unie.

In Moskou zijn gisteren berichten tegengesproken als zou de Sovjet-Unie de Verenigde Staten een vrachtschip ter beschikking hebben gesteld om militair materiaal naar de Golf te vervoeren. Die berichten werden gisteren door NAVO-bronnen verspreid. Sovjet-woordvoerder Gerasimov zei later gisteren dat met de Amerikanen niet was gesproken over het uitlenen van een Sovjet-schip. (AP, Reuter)