'Golfcrisis maakt kans op recessie VS groter'

NEW YORK, 20 sept. - Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, denkt dat de golfcrisis de kans op een recessie in de Verenigde Staten heeft vergroot.

In een hoorzitting voor een gecombineerde commissie van Huis en Senaat zei hij gisteren: 'De kans op een recessie is duidelijk gestegen sinds het begin van de crisis in de golf en de olieprijsschok. (De kans) is moeilijk te karakteriseren, de grootte ervan ... hij is omhoog gegaan, maar of hij groter is dan 50-50, ik denk dat het te vroeg is om dat te zeggen', aldus Greenspan.

Het is dus niet onredelijk om te voorspellen dat een recessie binnekort zal aantreden? vroeg een Afgevaardigde. 'Nee, dat is het niet. Van het hele scala van potentiele voorspellingen is het duidelijk niet een perifere, ' aldus Greenspan op de hem gebruikelijke voorzichtige wijze. 'Het zou verrassend zijn als deze ontwikkelingen geen aanleiding vormen voor consumenten en bedrijven om hun bestedingen te verminderen.' Tegelijkertijd erkende Greenspan dat de inflatie 'geen tekenen vertoont te verminderen', zelfs in de huidige periode van langzame groei.

Hij sprak zijn zorg uit over de dalende koers van de dollar, die volgens Greenspan bijdraagt aan de inflatiezorgen in de VS. Maar hij vertikte het om op de hamvraag antwoord te geven: waar maakt de Federal Reserve zich het meest zorgen over, inflatie of economische groei? 'Helaas, meneer de voorzitter, allebei, ' aldus Greenspan met een uitgestreken gezicht. 'Want wat de laatste weken is gebeurd, is dat de inflatiedruk is toegenomen en tegelijkertijd de economie is verzwakt. Dus het antwoord is: de vooruitzichten voor beide zijn verslechterd.' Verschillende buitenstaanders denken dat Greenspan de nadruk zal leggen op economische groei en dus hogere inflatie zal accepteren omdat een recessie grote problemen zou veroorzaken voor tientallen instabiele banken, en misschien daardoor voor het hele financiele systeem.

Greenspan drong er zoals altijd op aan, maar deze keer met iets meer nadruk, dat het Congres zou besluiten tot vermindering van het financieringstekort. Dan zou de centrale bank de rente kunnen verlagen, aldus het signaal van Greenspan naar de Congresleden die voor 1 oktober met een begrotingsplan moeten komen maar nog steeds in een patstelling verkeren.

In zijn maandelijkse 'beige boek' meldde de Federal Reserve dat de economie het zwakst is in het Noordoosten en de 'Midatlantic' regio, die onder andere New York, Pennsylvania en New Jersey omvat.

    • Michiel Bicker Caarten