EG verstoord landbouwoverleg ernstig

BRUSSEL, 20 sept. De Europese Commissie heeft geen voorstel meer voor het afschaffen van de steun voor de landbouw, nu het meest recente voorstel van landbouwcommissaris Ray MacSharry in een vergadering van de Commissie is gesneuveld. Daarmee is de Europese voorbereiding op de laatste ronde van de Gatt onderhandelingen in december ernstig verstoord.

MacSharry kreeg gisteren geen meerderheid van de andere commissarissen voor zijn voorstel om de landbouwsubsidies met 30 procent te verminderen tussen 1986 en 1996. Zijn collega's willen de steun voor landbouw met meer dan 30 procent verminderen. De woordvoerder van MacSharry sprak van een 'veramerikanisering van de voorstellen' waar de landbouwcommissaris niet toe bereid is. Vervolgens trok MacSharry zijn voorstel terug.

De ministers van landbouw, die aanstaande maandag bijeenkomen om een besluit te nemen over de GATT-voorstellen van de Europese Commissie, kunnen bij afwezigheid van een plan ook geen besluit nemen. MacSharry wil maandag bij de ministers zijn plannen uit de doeken doen om steun te vergaren voor de volgende vergadering van commissarissen volgende week.

De Gatt-onderhandelingsronde over de liberalisering van de wereldhandel, die in 1986 in Urugay is gestart, moet in december worden afgerond. Het grootste obstakel voor succes zijn de onenigheden tussen de VS en de Europese Gemeenschap over landbouwsubsidies.

De voorzitter van het landbouwoverleg van de Gatt, Aart de Zeeuw, heeft de landbouw-producerende landen tot 1 oktober de tijd gegeven om uitgewerkte voorstellen te presenteren voor vermindering van subsidies die concurrentievervalsend werken.

De Gatt functionarissen in Geneve zijn momenteel aan het uitrekenen hoeveel de Europese landbouwsubsidies al gekort zijn in de afgelopen vier jaar om een beeld te krijgen wat het voorstel van Mac Sharry eigenlijk inhoudt.

Carla Hills, de speciale handelsafgezant van President Bush die deze week op toernee is in Europa, heeft al verklaard dat het voorstel van MacSharry haar lang niet ver genoeg gaat.

China, dat tot de oprichters van de GATT in 1947 behoort maar er in 1949 uitstapte toen de communisten aan de macht kwamen, zal vandaag en morgen in Geneve pleiten voor hernieuwd lidmaatschap. China heeft in 1986 een verzoek voor toetreding gedaan. China hoopt met haar pleidooi de toenadering tot de Gatt die door de Tienamien-tragedie in juni vorig jaar is bekoeld weer op gang te krijgen. (Reuter, AP)