Denen willen nieuwe terminal in Rotterdam

ROTTERDAM, 20 sept. De Deense rederij Maersk Line onderhandelt met het Rotterdamse container-overslagbedrijf Europe Combined Terminals (ECT) over de aanleg van een nieuwe containerterminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Het is de bedoeling dat de terminal voor exclusief gebruik voor de door Maersk Line aan- en afgevoerde containers zal worden gebruikt. Directeur H. A. de Vink van de Nederlandse vestiging van Maersk Line, liet vanmorgen desgevraagd weten dat met de gezamenlijke investering een bedrag van ongeveer 200 miljoen gulden zal zijn gemoeid. ECT zal het beheer over de nieuwe terminal voeren.

Het nieuwe overslagberijf zal 400.000 containers op jaarbasis kunnen verwerken. De Vink verwacht dat de nieuwe terminal, die op een terrein van 35 hectare zal worden gebouwd, in de loop van 1993 operationeel is.

Maersk Line huurt nu nog een terrein van 10 hectare van ECT voor containeroverslag, maar de Deense rederij verwacht dat de capaciteit van dit terrein (200.000 containers per jaar) in de toekomst niet toereikend is. De goederenstroom van Maersk Line van en naar de Rotterdamse haven is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd, van 55.000 containers in 1988 tot naar verwachting 150.000 containers dit jaar. De Vink verwacht dat de goederenstroom volgend jaar verder zal stijgen tot 200.000 containers. Directie-secretaris ir. H. P. Schut van ECT liet vanmorgen weten dat ECT met de beoogde samenwerking met Maersk Line vooruit loopt op plannen voor de ontwikkeling van een nieuw terrein op de Maasvlakte waar grote scheepvaartmaatschappijen exclusief kunnen worden bediend. Hierbij zouden de rederijen specifieke, naar hun eigen wensen ontwikkelde, faciliteiten moeten kunnen worden aangeboden.

Volgens een bericht in Het Financieele Dagblad van vanmorgen zal het Rotterdamse handelshuis Caldic Chemie BV de op- en overslag van grondstoffen zelf ter hand nemen en daartoe in het Europoort-gebied een terminal bouwen. Op deze locatie zou tevens een fabriek worden gebouwd voor de produktie van formaldehyde-derivaten. Met de aanleg van dit complex zou een investering van 180 miljoen gulden zijn gemoeid. Vanmorgen kon niemand bij Caldic dit bericht bevestigen.