Bush: verdere actie als sancties niet werken

WASHINGTON, 20 sept. De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren gedreigd 'verdere maatregelen' te nemen als economische sancties en diplomatie niet leiden tot de terugtrekking van Irak uit Koeweit. In een toespraak in San Francisco gaf Bush niet aan wat dergelijke maatregelen inhouden.

Bush herhaalde dat Irak zich onmiddellijk en onvoorwaardelijk uit Koeweit moet terugtrekken, dat daar de legitieme regering moet worden hersteld en dat alle buitenlanders die in Irak en Koeweit worden gegijzeld moeten worden vrijgelaten. 'De mensheid zal niets minder dulden. Als Irak deze voorwaarden, waarover niet kan worden onderhandeld, niet inwilligt, zal zijn isolement niet eindigen', zei Bush.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft al zeven resoluties aangenomen die zijn bedoeld om Irak te dwingen zich uit Koeweit terug te trekken. De permanente leden van de raad zijn het inmiddels ook eens geworden over een achtste resolutie. Daarin is besloten tot een luchtblokkade van Irak om gaten te dichten in het eerder afgekondigde handelsembargo.

IATA over luchtblokkade/ Koeweit een nachtmerrie

Er is echter geen enkele aanwijzing dat Irak zich opmaakt voor een terugtrekking uit Irak. Washington meldde daarentegen deze week een toeneming van het aantal Iraakse militairen en tanks in en bij Koeweit. Daarnaast kondigde Irak als vergelding voor buitenlandse maatregelen de inbeslagneming aan van eigendommen en tegoeden van betrokken landen. Westerse banken en regeringen hebben overigens al laten weten niet veel waardevols in Irak te hebben. Volgens de Belgische minister van buitenlandse zaken, Eyskens, doet Bagdad niet meer 'dan zijn eigen schulden confisqueren'. De Amerikaanse vice-president, Dan Quayle, verzekerde gisteren dat de VS niet van plan zijn de Iraakse president Saddam Hussein te elimineren. In een vraaggesprek met de televisiemaatschappij ABC herhaalde Quayle de aan Irak gestelde voorwaarden. 'De eliminatie van Saddam Hussein is niet de doelstelling van president Bush', zei hij. 'Hij kan blijven als hij zijn houding verandert.'

Vorige week zei de stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Michael Dugan, nog dat de VS Irak zouden onderwerpen aan massale bombardementen en Saddam en zijn familie als doelwit zouden kiezen als de inspanningen een vreedzame oplossing te vinden faalden. Dugan werd vervolgens ontslagen.