Bulgaarse oppositie wil niet meeregeren

SOFIA, 20 sept. De nieuwe Bulgaarse regering zal opnieuw vrijwel uitsluitend uit leden van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), de vroegere communistische partij, bestaan. Demissionair premier Andrej Loekanov maakte gisteren de samenstelling bekend van zijn nieuwe kabinet.

Loekanov is er ook ditmaal niet in geslaagd de oppositie over te halen een coalitie met de BSP aan te gaan. Binnen de oppositie bestaat verdeeldheid over de coalitiekwestie. De afgelopen weken hebben enkele kopstukken van de Unie van Democratische Krachten (SDS) gezegd bereid te zijn op persoonlijke titel in de nieuwe regering van Loekanov zitting te nemen. Zij ontbraken echter op de lijst van ministers die Loekanov gisteren presenteerde en waarover het parlement in Sofia vandaag debatteert. Volgens Stojan Ganev, de woordvoerder van de SDS, zal de oppositie de nieuwe regering niettemin steunen 'als dat kan'. De vorige regering van Loekanov trad een maand geleden af naar aanleiding van de verkiezingen van juni, die door de BSP werden gewonnen. De socialisten hebben een absolute meerderheid in het Bulgaarse parlement.

Loekanov heeft negen van de negentien ministers van het oude kabinet vervangen. De belangrijkste wijziging is de vervanging van minister van defensie Dobri Dzjoerov, al decennia een van de sleutelfiguren in de Bulgaarse politiek en een van de architecten van de vervanging van de communistische leider Todor Zjivkov, in november vorig jaar. Dzjoerov is 28 jaar minister van defensie geweest. Zijn aanblijven in de regering die Loekanov na Zjivkovs val vormde is de oppositie een doorn in het oog geweest. Op Loekanovs ministerlijst komt maar een niet-socialist voor: Ilja Konev, die minister van wetenschap moet worden. Hij is partijloos. Dzjoerovs opvolger als minister van defensie wordt Jordan Moetafjev. Minister van buitenlandse zaken wordt Ljoeben Gotsjev en het belangrijke ministerie van buitenlandse economische betrekkingen wordt, als het parlement daarmee akkoord gaat, geleid door Atanas Paparisov. Op de lijst ontbraken vanochtend de nieuwe ministers van justitie, economie en industrie; naar verwachting worden die posten vandaag ingevuld. (AP, UPI, AFP)