Britse brouwer biedt op geheel Centerparcs

ROTTERDAM, 20 sept. Grootaandeelhouder Scottish en Newcastle Breweries gaat een bod uitbrengen op de aandelen van het recreatieconcern Center Parcs die het nog niet in bezit heeft. De Schotse brouwerij biedt 80 gulden per aandeel wat neerkomt op een totaalbedrag van 604 miljoen gulden. Dit heeft Center Parcs vanochtend bekendgemaakt. Center Parcs exploiteert een twaalftal vakantieparken in binnen- en buitenland en maakte in 1989 een omzet van bijna 630 miljoen gulden. Scottish en Newcastle heeft vorig jaar al voor een kleine 750 miljoen gulden het meerderheidsbelang van Piet Derksen overgenomen.

Het bod dat het nu op de rest van de aandelen uitbrengt, komt ondanks aanhoudende speculaties toch als een verrassing. Scottish en Newcastle had vorig jaar afgesproken om de eerste drie jaar geen bod uit te brengen op de rest van de aandelen zodat het Center Parcs 'met behoud van zijn Nederlandse karakter' voorlopig aan de Amsterdamse beurs genoteerd zou kunnen blijven.

Nu, ruim een jaar later, constateert Center Parcs dat er een zodanige wederzijdse 'vertrouwensbasis' is gegroeid dat de Nederlandse identiteit ook na een volledige overname 'duurzaam is verzekerd'.

Center Parcs acht een bod noodzakelijk omdat de positie van de minderheidsaandeelhouders en obligatiehouders in de toekomst zou verzwakken door de benodigde financiering voor investeringsplannen. Center Parcs meent bovendien dat het de financiering van het investeringsprogramma efficienter kan regelen als het een volledige dochter van Scottish en Newcastle is. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die tevreden is over het bod, constateert dat de koers van de aandelen Center Parcs de laatste tijd opmerkelijk is gestegen. VEB-directeur mr. R. de Hazewinkelman verwacht dat de Amsterdamse beurs een onderzoek zal instellen naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen Center Parcs. Handelaren op de beurs reageerden vanochtend verontwaardigd op het bod. Een van hen noemde het een uitgesproken schandaal.

De voorzitter van de raad van bestuur van Center Parcs, H. Westerlaken, ontkent misbruik van voorwetenschap. De besprekingen over een openbaar bod lopen pas een week en in die week is de koers rond de 70 gulden blijven hangen. In de periode daarvoor schommelde de koers tussen de 60 en 71 gulden, aldus Westerlaken.

Piet Derksen, de oprichter van Center Parcs en tot vorig jaar directeur en grootaandeelhouder, liet vanochtend in een eerste reactie weten verheugd te zijn over het bod. De minderheidsaandeelhouders krijgen 80 gulden per aandeel, evenveel als Derksen vorig jaar voor zijn stukken kreeg. Derksen heeft er naar eigen zeggen altijd voor gepleit dat Scottish en Newcastle gelijk met de overname van het pakket van Derksen ook de rest van de aandeelhouders zou uitkopen via een openbaar bod, zodat alle aandeelhouders gelijk zouden worden behandeld.

In juli 1989 verwierf Scottish en Newcastle 65 procent van het geplaatste kapitaal van Center Parcs. Later werd dit 74,9 procent. Bij volledige conversie van de obligaties bedraagt dit percentage 60,3. Center Parcs maakte vandaag ook bekend dat de nettowinst van het bedrijf in de eerste zes maanden van dit jaar is gestegen met 28 procent tot 22,1 miljoen gulden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam toe met 24 procent naar 376 miljoen. De stijging is volgens het bedrijf te danken aan het medio 1989 geopende tweede park in Groot-Brittannie, de capaciteitsuitbreiding in de Benelux, prijsverhogingen en de stijging van het aantal bezoekers.

De raad van bestuur van Center Parcs verwacht aan het einde van het jaar 'een bevredigende winstgroei' te kunnen bekendmaken. De onderneming hoopt nog dit jaar op uitbreiding van het aantal parken in onder meer de Bondsrepubliek en Belgie.