Bij Pan Am 2500 banen weg wegens gestegen olieprijzen

NEW YORK, 20 sept. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am heeft gisteren aangekondigd het aantal werknemers met 8,6 procent terug te brengen. Dit past in de omvangrijke afslanking die Pan Am is begonnen om stijgende olieprijzen en afnemende reizigeraantallen het hoofd te bieden. Het 29.000 werknemers tellende Pan Am zal 2500 banen laten verdwijnen door middel van vrijwillig verlof, natuurlijk verloop en tijdelijk verlof.

Pan Am, de achtste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, wil verder bezuinigen door het aantal Transatlantische vluchten terug te brengen en een aantal binnenlandse lijndiensten af te stoten. Daarmee zal haar huidige capaciteit van 46,3 miljard beschikbare 'stoelmijlen' teruglopen tot 42,9 miljard in 1991. Pam Am draait al enkele jaren met verlies en haar voorzitter Thomas Plaskett verwacht niet dat de luchtvaartmaatschappij voor volgend jaar winstgevend zal worden. De afgelopen jaren heeft Pan Am haar hoofdkwartier in New York en haar Stille Oceaan-routes verkocht. Pan Am verwacht nog dit jaar haar shuttle dienst tussen Washington en New York te verkopen, een van haar weinige winstgevende operaties. (Reuter)