Beurshandelaren boos om bod Center Parcs

ROTTERDAM, 20 sept. Het bod op Center Parcs bracht het Damrak vanochtend in beroering, maar verder was de handel rustig. Wall Street daalde gisteren licht, Tokio bereikte andermaal een dieptepunt.

AMSTERDAM De stemming aan het Damrak bleef vanochtend gedrukt bij rustige handel. Het bericht dat meerderheidsaandeelhouder Schottish en Newcastle een bod op de rest van de aandelen Center Parcs overweegt, werd niet enthousiast ontvangen. Handelaren wezen erop dat de Schotse maatschappij de laatste weken vermoedelijk grote posten Center Parcs uit de markt heeft genomen tegen lage prijzen en zich op deze manier op een goedkope manier van Center Parcs heeft meester gemaakt. Bovendien was men slecht te spreken over de woordbreuk van de onderneming die eerder beloofde voorlopig geen bod op het restand van CP te zullen doen nadat eerder 65 procent was verworven tegen fl.80. Een handelaar noemde de hele gang van zaken 'een uitgesproken schandaal'. Het Center Parcs-nieuws was het enige dat op de beurs nog enig stof tot praten gaf. De stemming was weer als vanouds: stil, duf en gedrukt. 'Er blijft niks van de koersen over', riep een mismoedige handelaar. 'Ik heb een heleboel te koop maar niemand doet een bod.'

Dit gaf de stemming op de hele vloer goed weer. Ondanks een wat betere dollar lagen ook de internationale aandelen lager.

Een veeg teken vond men de steeds verdergaande daling van de prijzen op de Londense beurs. Ook de nieuwe dalingen in Tokio en New York lagen als een loden last op de markt. Unilever lag er als gevolg van de slechte stemming in Londen flauw bij met omstreeks het middaguur een verlies van fl.1,50 op fl.140,60. Akzo was toen fl.0,80 minder waard geworden op fl.93,40 en Koninklijke Olie fl.0,50 minder op fl. 142,90, waaraan de iets gedaalde olieprijzen niet vreemd waren. Van de financiele waarden kwam ABN Amro beneden fl.40 te staan. Bij de uitgevers bleef Elsevier aangeboden liggen met een verlies van fl.1,40 op f74,50. Wolters Kluwer liet twee kwartjes liggen op fl.49,60 maar VNU trok twee dubbeltjes aan tot fl.80. In de consumptiesector kon Heineken het niet bolwerken en op fl.115,30 leverde het fonds zeven dubbeltjes in. Wessanen liet fl.0,70 liggen op fl.57,60. In de havenregio won Internatio-Muller een halve gulden op fl.73. Verder zag men bij de hoofdfondsen overal verliezen van enkele dubbeltjes, die gaandeweg de handel grotere afmetingen begonnen aan te nemen. Pakhoed verloor fl.1 op fl.192,50. De fusie-onderhandelingen met Furness verlopen voorspoedig, zo werd vandaag bekendgemaakt. Kort na het middaguur stond de algemene stemmingsindex 0,7 punt lager op 98,8. De obliaties lagen er fractioneel lager bij.

NEW YORK De koersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren iets gedaald. De Dow Jones-index met de dertig belangrijkste aandelen moest 13,86 punten inleveren op 2557,43 punten. De handel was normaal met een omzet van bijna 150 miljoen aandelen tegenover een omzet van 140 miljoen aandelen op dinsdag.

Van de 1961 verhandelde fondsen daalden 885 noteringen en konden 574 fondsen winst boeken. In het eerste uur van de handel kon de Dow Jones nog een plus boeken van ongeveer 9 punten door hogere obligatiekoersen. Daarna zakte de winst in en bleef de index gedurende de dag op een verlies van ongeveer 10 punten staan. De handel was rustig te noemen. De markt kijkt nu naar de morgen aflopende expiratie-datum voor opties.

Opmerkingen van de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken 'Fed', Alan Greenspan, dat de economie van de Verenigde Staten niet op een recessie afstevent, ondanks hogere olieprijzen, werden voor kennisgeving aangenomen. De dollar op de Newyorkse valutamarkt noteerde tegen het slot van de handel twee cent hoger op fl.1,7715 tegenover fl.1,7510 op dinsdag. In Amsterdam eindigde de 'greenback' op fl.1,7675.

TOKIO - De effectenbeurs van Tokio sloot gisteren lager, terwijl ook de dollar in Japan lager noteerde tegenover de yen. De Nikkei-index sloot 123,19 punten lager, ofwel 0,52 procent, op een nieuw dieptepunt dit jaar van 23.602,98. Gisteren liep de index al 158,65 punten terug. De dollar sloot op een koers van 137,05 yen, een yen minder dan het slot van gisteren.