Arbowet geldt volgend jaar ook voor wegvervoer

DEN HAAG, 20 sept. Met ingang van medio volgend jaar wordt de Arbeidsomstandigheden-wet van toepassing voor het wegvervoer. Dat heeft minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) vanmiddag bekend gemaakt op een congres van de vervoersbond CNV. Samen met zijn collega May-Weggen (verkeer en waterstaat) volgt De Vries het onlangs uitgebrachte advies op van de Arbo-raad.

Volgens De Vries kampt het wegvervoer met een slecht imago. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat het voor werkgevers moeilijk is personeel te vinden. 'Het is in deze sector niet uitzonderlijk dat chauffeurs dagen maken van 15 uur en werkweken van 48 uur. Dat moet veranderen', zei De Vries. Werkgevers en werknemers zijn onlangs een campagne gestart om het imago van de sector te verbeteren, maar volgens De Vries is toepassing van de Arbo-wet het meest geschikte instrument.

In het wegvervoer raken veel chauffeurs op relatief jonge leeftijd arbeidsongeschikt. 'De werktijden zijn daarvoor niet de enige verklaring, maar wel een belangrijke', meent De Vries. Om de instroom in de arbeidsongeschiktheidswet in te dammen bepleit de minister een zogenoemd wisselsysteem, waarbij chauffeurs worden 'losgekoppeld' van hun vrachtwagen.

In het stad- en streekvervoer wordt dit systeem al toegepast. In dit najaar start een proef met wisselsystemen in het beroepsgoederenvervoer. 'Ik heb hoge verwachtingen van dit experiment', aldus De Vries.