'Angst wordt een vast onderdeel van het leven in Koeweit'

NICOSIA/ BRUSSEL, 20 sept. Het leven in bezet Koeweit is een nachtmerrie geworden, met Irakezen en Palestijnen die woningen en winkels plunderen en mensen lastig vallen en zo iedereen dwingen zijn dagen thuis door te brengen, achter een goed afgesloten deur. Tegelijk worden voedsel en medicijnen steeds moeilijker verkrijgbaar, en stapelt het vuil zich steeds hoger op in de straten. Overal zijn ratten, zo blijkt uit verhalen van Koeweitse en Westerse vluchtelingen die in Saoedi-Arabie en elders arriveren en uit brieven van achterblijvers.

De Iraakse troepen in Koeweit worden volgens de berichten voortdurend gewelddadiger. Het aantal meldingen van verkrachtingen stijgt, en ook die van executies. Vroegere leger- en politie-officieren en vermeende leden van het Koeweitse verzet verdwijnen en komen dood terug. Een man vertelde 13 dagen lang te zijn vastgehouden in een gevangenis en te zijn mishandeld nadat hij in de woning van vrienden was aangetroffen. Hij was ondervraagd over het Koeweitse verzet. 'Angst wordt een vast onderdeel van het leven', schreef een Britse vrouw die in Koeweit is achtergebleven. 'Dreigementen, dreigementen, dreigementen. De wetenschap dat bijna alles wat we doen, alleen al het feit van onze aanwezigheid, gevaar met zich meebrengt, dringt steeds dieper door', voegde zij eraan toe. 'Elke crisis brengt ook kansen met zich mee. Zij die op winst uit zijn, weten dat heel goed. Ze loeren rond om te zien wat ze kunnen gebruiken van andermans ellende. Ze verdienen goed geld door de eigendommen en auto's te verkopen van diegenen die inderhaast uit het land zijn gevlucht.'

'Er wordt op grote schaal brand gesticht en geplunderd. Veel winkels, bedrijven en banken zijn platgebrand door straatschenders en door het (Iraakse) leger', meldde een Koeweitse zakenman in een brief aan zijn zuster in Bahrein. 'Palestijnse jongens gaan woningen binnen en nemen goud en geld mee.'

'Het leven lijkt op dood spoor te zijn geraakt. Het lijkt een nachtmerrie. We zitten in de hel.' Vluchtelingen maken melding van willekeurige pesterijen door de Iraakse troepen. 'Soms gaan ze zomaar een wijk binnen en schieten ze in de lucht om mensen bang te maken', zei een 22-jarige student. 'Ze proberen ons moreel te breken, ons te verzwakken', zei een computerprogrammeur die dinsdag uit Koeweit vluchtte, 'Ze willen dat we het gewoon opgeven.' Veel Koeweiti's geloven dat de Iraakse autoriteiten systematisch proberen de 500.000 nog achtergebleven Koeweitse staatsburgers het land uit te krijgen. 'Ik denk dat ze alle Koeweiti's eruit willen hebben, zolang ze de hand kunnen leggen op hun bezittingen, zei een Koeweitse econoom die maandag met zijn gezin vluchtte. Dat meldde gisteren ook de Belgische minister van buitenlandse zaken, Mark Eyskens: 'We hebben vernomen dat de Irakezen in Koeweit al het mogelijke doen om de Koeweiti's tot vertrek te bewegen en dat het misschien een van Saddam Husseins ideeen is om Palestijnen naar Koeweit te brengen en hen daar te vestigen', zei hij. 'We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat de Palestijnen om puur politieke redenen een deel van Koeweit wordt aangeboden.' (AP, Reuter, AFP)