Aanvallen op de KGB spelen 'criminelen in de kaart'

MOSKOU, 20 sept. De burgers en organisaties die er nu nog op uit zijn de Sovjet-staatsveiligheidsdienst KGB in diskrediet te brengen spelen 'snel groeiende criminele organisaties' in de kaart. Kritiek op de KGB belemmert de noodzakelijke 'stabilisatie van de toestand in het land'. In een uitgesproken politieke verklaring heeft de KGB zich afgezet tegen al die groepen die in woord en daad streven naar zijn 'liquidatie'.

De dienst rept zelfs van 'de objectieve realiteit van buitenlandse diensten die actief tegen ons land werken', zonder deze acties en diensten overigens nader te specificeren.

In de verklaring, die gisteravond in het televisiejournaal is voorgelezen, legt de KGB er tegelijkertijd de nadruk op dat de dienst binnen het kader van de rechtsorde en de zich nu ontwikkelende multi-nationale staat wil opereren. 'De Sovjet-tsjekisten (de Tsjeka was de naam van de eerste geheime politie van de bolsjevistische macht, red.) zijn er diep van overtuigd dat ze deze gecompliceerde opdracht altijd samen met het volk zullen uitvoeren', aldus de KGB, die in de verklaring afstand nam van de praktijken van zijn stalinistische voorgangers NKVD en MGB. Aanleiding voor de verklaring is de bestorming van het KGB-hoofdkwartier in de Georgische hoofdstad Tbilisi, zondagavond. Toen drongen volgens de KGB en de legerkrant Krasnaja Zvezda ongeveer honderd Georgische nationalisten het gebouw van de KGB binnen. De demonstranten hadden zich al enkele dagen voor het gebouw opgehouden. Doel van deze betoging was de vrijlating van enkele gevangen activisten van de nationalistische Vereniging van de Heilige Ilja. De betogers, volgens de KGB gewapend met metalen staven, vernielden ramen, meubels en telefoonapparatuur en ontvreemden foto's en documenten die vervolgens op straat werden uitgestald en verbrand.

Volgens de KGB-verklaring van gisteren staat dit 'extremistische vandalisme' in Georgie niet op zich. De dienst verwijst ook naar de blokkades van KGB-gebouwen in de Baltische republieken en de westelijke districten van de Oekraine. Gisteren zou in een Westoekraiens stadje zelfs een mislukte bomaanslag zijn gepleegd op het plaatselijke gebouw van de KGB. De verklaring past in het nieuwe public relations-beleid van de KGB. De dienst geeft al enige tijd verklaringen uit over en ontwikkelingen in het land. Vorige week opende ze in de beruchte Loebjanka-gevangenis, zijn hoofdkwartier, zijn nieuwe 'voorlichtingsafdeling'. En gisteren ontving KGB-chef Vladimir Krjoetsjkov zelf een delegatie Amerikaanse journalisten.

Minister van defensie Jazov ontkende gisteren categorisch dat er in het leger stemmen zouden opgaan om in te grijpen. Vorige week lanceerden de weekbladen Moskovskije Novosti en Literatoernaja Gazeta geruchten over een mogelijke coup van het leger. Jazov kwalificeerde ze als 'totale nonsens'.

Ook burgemeester Popov van Moskou zei onlangs zo'n oplossing uitgesloten te achten.