Zwartrijders worden na oktober aangepakt

DEN HAAG, 19 sept. Zwartrijders in het openbaar vervoer die na 1 augustus zijn betrapt en niet direct hun boete aan de controleur hebben betaald, krijgen pas na 31 oktober een schikkingsvoorstel van het openbaar ministerie. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft dat gisteren geantwoord op schriftelijke vragen vanuit de Tweede Kamer.

De Kamer vroeg de minister vorige week hoe het mogelijk was dat controleurs in het openbaar vervoer zwartrijders een boete van 100 gulden vragen, terwijl wanbetalers later van de officier van justitie een boete van 65 gulden krijgen. Wie de boete niet direct betaalt, bespaart dus 35 gulden. Volgens de Tweede Kamer is daarmee de geloofwaardigheid van de overheid in het geding. Op verzoek van het Kamerlid Swildens-Rozendaal (PvdA) zullen Hirsch Ballin en Maij-Weggen morgen in de Tweede Kamer uitleg verschaffen over het verschil in aanpak van zwartrijders.

Maij-Weggen heeft de Kamerleden gisteren laten weten dat het openbaar ministerie overtredingen die zijn begaan na 1 augustus niet voor november zal behandelen. Daarmee is voorlopig een eind gemaakt aan de verschillende afhandeling van boetes. De bewindslieden zullen voor 1 november hun beleid beter op elkaar afstemmen. Bij het overleg wordt ook de kring van kantonrechters betrokken.

Minister Maij-Weggen besloot eerder dit jaar de boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer per augustus te verhogen van 25 naar 100 gulden. Op de vraag aan haar collega Hirsch Ballin of deze daar bezwaar tegen had, heeft Justitie nooit gereageerd. Maij-Weggen ging er daarom van uit dat Hirsch Ballin de boeteverhoging voor zwartrijden goedkeurde. Voor 1 november proberen beide ministers alsnog met elkaar op een lijn te komen.

Bij de Nederlandse Spoorwegen is de boete voor zwartrijden nog niet verhoogd. De verhoging doorkruist namelijk de plannen van de NS om de agressie in de treinen te beteugelen. Een hogere boete voor zwartrijden zou de agressiviteit alleen maar doen toenemen, vrezen de NS. In overleg met het ministerie van verkeer en waterstaat besloten de spoorwegen om de boeteverhoging op 1 oktober in te laten gaan. Die streefdatum is op losse schroeven komen te staan nu de ministeries van verkeer en waterstaat en van justitie met twee maten meten, aldus een woordvoerder van de NS. De spoorwegen willen het reizen zonder treinkaartje ontmoedigen door een hogere prijs te vragen voor een kaartje dat in de trein wordt verkocht. De verhoging van het boordtarief maakt deel uit van een plan dat de NS in maart presenteerden om de agressie in treinen terug te dringen.