Youri Mulder en de zenuwen van een jonge voetbalprof

LEVERKUSEN, 19 sept. In de aanloop naar het UEFA-Cupduel van FC Twente tegen Bayer Leverkusen, vanavond in het Ulrich Haberland-stadion, knaagden de zenuwen nog weleens aan de jonge voetbalprof Youri Mulder. Als zoon van de beroemde sterspeler van Anderlecht en Ajax dacht hij hierop een remedie te vinden bij zijn vader. Maar toen Youri zich tot hem wendde had hij er eerder een probleem bij. 'En hoe denk jij woensdagavond met mijn nervositeit om te gaan, ' vroeg Jan op strenge toon.

Youri Mulder werd 21 jaar geleden geboren toen zijn vader in Brussel een begrip was. Hij zag op een zondag het levenslicht en op de woensdag daarvoor had Jan met Anderlecht net tegen een Russische Europa Cup-deelnemer gespeeld waarin wel zeven Youri's rondliepen. 'Ik heb mijn naam ook te danken had aan de Russische kosmonaut Youri Gagarin, de eerste man in de ruimte. Hij is naar ik meen in '68 overleden. Maar er was dus nog een andere inspiratiebron.' Via allerlei omzwervingen kwam Youri Mulder dit seizoen in het betaald voetbal terecht. De middenvelder van orgine begon bij het Bussumse SDO tot hij op z'n negentiende door Barry Hulshoff werd gevraagd voor het tweede team van Ajax. 'Ik had in mijn eerste jaar als senior bij SDO 25 goals gemaakt. Dat zal een rol hebben gespeeld. De concurrentie was moordend bij Ajax. Heel anders dan nu bij Twente, waar iedereen elkaar accepteert. Ik heb een keer in het eerste gestaan. Dat zal ik niet gauw vergeten. Het was meteen ook mijn kennismaking met de echte profs. Ik speelde 35 minuten mee in de erewedstrijd voor Sjaak Swart tegen een sterrenteam dat bestond uit onder anderen Neeskens, Van Basten en Pfaff. Door een toeval kwam ik in het elftal. Mark Verkuyl zat vast in het verkeer en arriveerde wat later. Toen Linder zei: 'jij op het middenveld' gierden de zenuwen door m'n keel. Gelukkig ging het goed.' Desondanks kon Youri Mulder de sprong naar het A-team van Ajax niet maken. Hij keerde terug naar SDO en was inmiddels begonnen aan een rechtenstudie. Afgelopen zomer, een week voor het sluiten van de overschrijvingstermijn, speelde hij met die derdeklasser een toernooi bij VVOG. Daar liep ook de broer van Ronald Spelbos rond die de assistent-trainer van FC Twente tipte. Blessures en het tragische ongeval van Tom Krommendijk werkten tot nog toe in het voordeel van Youri Mulder. De middenvelder kreeg als spits vrij gemakkelijk een basisplaats.

Flits

Zijn eerste weken in de eredivisie verliepen met wisselend succes. Hij heeft al twee treffers achter zijn naam staan, maar daar staat een enorme misser in het duel met Ajax tegenover. In De Meer faalde hij oog-in-oog met doelman Stanley Menzo, hetgeen de Amsterdammers behoedde voor een nederlaag. Mulder: 'Toen ik op het doel afrende zag ik in een flits die tribune er achter en dacht: daar heb ik nog niet zo lang geleden ook gestaan. Alles ging in een split-second. Voor dat ik het wist zat er iemand met een been tussen. Bij de amateurs had ik even gewacht en vervolgens zowel de keeper als de verdediger uitgekapt. Maar daar heb je in het betaald voetbal geen tijd voor.' De volgende dagen maakte Mulder voor het eerst kennis met de kritische media. 'Ik heb me er niet aan gestoord. Ik kan zoiets relativeren. Ik raakte de bal even verkeerd, die bovendien door een polletje wat opsprong. Vaak loopt zo'n misser toch nog goed af, nu niet. Als het wel gebeurt ben ik de gevierde man, zo betrekkelijk is het allemaal.' In zijn prille bestaan als profvoetballer heeft Youri Mulder zich een beetje geergerd aan de bijna onvermijdelijke vergelijkingen met zijn vader en de beeldvorming over de voetballende student. Dat eerste is volgens hem niet aan de orde. 'Toen mijn vader in de nadagen van zijn loopbaan bij Ajax ging voetballen, was ik vier, vijf jaar. Van zijn spel heb ik slechts schaarse beelden overgehouden. Hij heeft een totaal ander postuur. Ik zal nog aan kracht moeten winnen. Mijn vader was op z'n 21ste, 22ste bij Anderlecht al op het hoogtepunt van zijn carriere. Ik ben een laatbloeier.' In de analyses achteraf probeert vader Jan, publicist, wat opbouwende kritiek te leveren. Youri: 'Hij wijst me ook op de dingen die ik goed gedaan heb. Mijn vader vindt dat ik moet leren een bal beter af te schermen en ik dien mijn handelingssnelheid te verhogen. Daar is kracht voor nodig, hij zegt sterke buikspieren. Binnenkort ga ik daar bij Twente op trainen.'

Taak

De eisen die het moderne voetbal aan een spits stelt zijn in de ogen van Youri Mulder op den duur toch op zijn lijf geschreven. 'Op de BBC zag ik onlangs een wedstrijd van Liverpool uit de jaren vijftig. Er werd toen gespeeld met vijf aanvallers en er was een zee van ruimte op het middenveld. Nu gaat het vooral om 'een keer aanraken'. De taak van een spits bestaat steeds meer uit kaatsen en bewegen. Dat werk ligt mij wel.' Niet alle kenners zijn overtuigd van de potentiele kwaliteiten van Youri Mulder. Maar als zijn profavontuur mislukt, heeft hij de rechtenstudie nog achter de hand. 'Dit seizoen kan ik dat doen zonder colleges te volgen. Daarna wordt het moeilijker. Mijn woning in de Tuinstraat, in de Amsterdamse Jordaan, ben ik al kwijt. Dat vind ik jammer. Gelukkig word ik bij FC Twente erg goed opgevangen. Ik heb wel moeten wennen aan een heel ander, gedisciplineerder leven. Als student kun je nog weleens een college overslaan. Maar in de voetbalwereld gaat alles tot op de seconden precies. Ik loop dan ook de hele dag op m'n horloge te kijken.'

    • Erik Oudshoorn