Syrische president naar Teheran

TEHERAN, 19 sept. De Syrische president Hafez al-Assad gaat zaterdag naar Teheran voor zijn eerste bezoek aan Iran sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Assad, die is uitgenodigd door zijn Iraanse ambtgenoot Rafsanjani, blijft er drie dagen, aldus het officiele Iraanse persbureau IRNA. Iran en Syrie hebben beide Iraks bezetting van Koeweit veroordeeld. Maar terwijl Irans Opperste Leider Ali Khamenei tevens fel heeft uitgehaald naar de groeiende Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied, heeft de Syrische regering troepen naar Saoedi-Arabie gestuurd om dat land samen met onder anderen de Amerikanen tegen een Iraakse aanval te verdedigen. Iran is tevens bezig zijn relaties met Irak te normaliseren, sinds de Iraakse president Saddam Hussein vorige maand Irans belangrijkste voorwaarden inwilligde voor beeindiging van de oorlogstoestand. Syrie staat op onverminderd slechte voet met het regime in Bagdad.

Tijdens de Golfoorlog heeft Syrie als enige Arabische land Iran voortdurend gesteund. De twee landen hebben voorts samen te maken met de kwestie van de Westerse gijzelaars in Libanon. Volgens diplomaten in Teheran is deze zaak een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek tussen Assad en Rafsanjani.

De Ierse minister van landbouw, Michael Kennedy, heeft als eerste minister van een EG-land een bezoek aan Iran gebracht sinds de opschorting van de bilaterale contacten op hoog niveau door de Gemeenschap na de terdoodveroordeling van de Britse schrijver Salman Rushdie. De EG heeft haar standpunt versoepeld na de veroordeling door Iran van de Iraakse invasie van Koeweit. Een week geleden zei de Italiaanse minister van buitenlandse zaken De Michelis dat de EG en Iran 'heel dicht bij een akkoord over de kwestie-Rushdie' waren. Dat was echter voor de uithaal van Khamenei. (AFP, Reuter, AP)