Standaard voor HDTV nu dichterbij

ROTTERDAM, 19 sept. Frankrijk en de Bondsrepubliek hebben gisteren een akkoord gesloten over een standaard voor een nieuw televisie systeem, een tussenstop op weg naar HDTV, de televisie van de toekomst. Het akkoord brengt een gezamenlijk Europees systeem, dat moet concurreren met de voorstellen voor een Japanse standaard, dichterbij.

Volgens een woordvoerder van Philips is vooral de ondertekening door de Bondsrepubliek belangrijk, omdat dat land zich tot nog toe afzijdig had gehouden van de HDTV-perikelen. In de Scandinavische landen, Frankrijk, en Groot-Brittannie zijn al voorlopers van HDTV in bedrijf. RTL-4 begint er binnenkort mee en de NOS, NOB en Philips voeren samen een studie naar de haalbaarheid uit.

HDTV belooft beelden van bioscoopkwaliteit en een geluidskwaliteit als van compact discs. De standaard waarover de Bondsrepubliek en Frankrijk het nu eens zijn geworden heet D2 MAC. Die geeft al een cd-geluidskwaliteit, maar heeft minder beeldlijnen en beeldpunten dan de uiteindelijke HDTV, hetgeen de uiteindelijke standaard moet worden. De Nederlandse omroepen zenden nu nog uit op PAL, een voorloper van D2 MAC. Televisiekijkers hoeven geen nieuw toestel te kopen om D2 MAC te kunnen ontvangen. Wel moeten zij een apparaatje aanschaffen dat de nieuwe standaard vertaalt voor een conventioneel toestel.

Frankrijk en de Bondsrepubliek kwamen ook overeen om een gezamenlijk televisiekanaal in het leven te roepen voor culturele uitzendingen.