Pentagon sluit in komende jaren 127 bases in buitenland

WASHINGTON, 19 sept. Het Amerikaanse ministerie van defensie zal de activiteiten op 150 militaire terreinen of installaties in tien landen beeindigen of beperken.

In Duitsland zullen Amerikaanse militairen uit 94 bases of installatieplaatsen volledig vertrekken en uit nog eens 14 gedeeltelijk. Dit heeft een woordvoerder van het Pentagon gisteren gezegd.

De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel manschappen bij deze operatie betrokken zijn. 'Het is de grootste verhuizing van deze aard sinds de Tweede Wereldoorlog.'

De reducties beginnen al volgende maand. De totale besnoeiingsoperatie zal enkele jaren duren.

De Amerikaanse troepen zullen helemaal vertrekken uit 127 bases en op 23 bases hun activiteiten verminderen. De drie grootste bases waar Amerikaanse soldaten zullen inrukken, zijn de luchtmachtbases Torrejon in Spanje, en Lindsey en Hessich Oldendorf in West-Duitsland.

De aangekondiging van de verminderde militaire inspanningen is gebeurd in overleg met de gastlanden. Om een basis in het buitenland te kunnen sluiten heeft het Pentagon geen toestemming van het Congres nodig. Volgens minister van defensie, Dick Cheney, brengt Amerika zijn strijdkrachten in het buitenland terug wegens de problemen met de begroting en op grond van de verminderde dreiging van de Sovjet-Unie. De landen waar de Amerikaanse militaire activiteiten worden beperkt, zijn behalve West-Duitsland en Spanje: Zuid-Korea, Griekenland, Italie, Engeland, Australie, Bermuda, Canada en Japan. In januari van dit jaar kondigde Cheney de sluiting aan van veertien bases buiten en 69 in de Verenigde Staten. Voor de sluiting van een basis op Amerikaans grondgebied is wel toestemming van het Congres nodig.

Volgens woordvoerders van het ministerie van defensie en van de Amerikaanse ambassade blijft 'de huidige status' van de luchtmachtbasis Soesterberg 'ongewijzigd'. De vorige week aangekondigde verkoop van 12 van de 24 op Soesterberg gestationeerde Eagle-straaljagers aan Saoedi-Arabie zal volgens een woordvoerder van het 32ste squadron niet tot een inkrimping van het personeel leiden. Op het ogenblik werken er 1.800 Amerikanen op Soesterberg.

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zijn bij voorbesprekingen over het verdrag over conventionele wapens eerder dit jaar overeengekomen om ieder hun strijdkrachten in West- en Oost-Europa tot 195.000 man te beperken. Dat cijfer is nu al verouderd omdat de Sovjet-troepen zich onder druk van de Oosteuropese landen versneld moeten terugtrekken. Ook de Amerikaanse regering raakt gewend aan de gedachte om in Europa beneden de 195.000 Amerikaanse troepen te gaan. De kans bestaat dat er geen precieze aantallen troepen in een dit jaar nog te sluiten verdrag voor conventionele wapens zullen voorkomen.

Onze correspondent in Bonn voegt hier aan toe: Uiterlijk eind 1996, maar waarschijnlijk al voor eind 1993, zullen de VS ten minste 60.000 van hun huidige 245.000 soldaten uit Duitsland hebben teruggetrokken. In verband daarmee zullen 108 van de 151 Amerikaanse militaire bases, opslagplaatsen en kampementen worden gesloten of in omvang beperkt.

Deze toelichting heeft het Westduitse ministerie van defensie gisteren gegeven op mededelingen van minister Cheney over globale troepenbeperkingen die de VS voor de komende jaren plannen. Bonn houdt er rekening mee dat in de Weense onderhandelingen over wapenbeheersing van Oost en West nog verdergaande verminderingen van de Amerikaanse militaire omvang in Duitsland en Europa zullen worden afgesproken. De Westduitse minister Stoltenberg zei vorige week al een uiteindelijke beperking tot 68.000 Amerikaanse militairen in Duitsland te verwachten.

De Westduitse bondskanselier Kohl en de Franse president Mitterrand kwamen gisteren in Munchen overeen dat de omvang van de Franse strijdkrachten in West-Duitsland in de komende twee jaar gehalveerd zal worden tot 25.000 man. De Franse president maakte duidelijk dat het zijn bedoeling blijft op den duur alle Franse troepen uit de Bondsrepubliek weg te halen. Alleen de Frans-Duitse brigade, waaraan Frankrijk vierduizend man levert en de Franse militaire aanwezigheid in Berlijn blijven buiten de reductie. De Franse aanwezigheid in Berlijn duurt tot uiterlijk 1994, als de laatste Sovjet-troepen van het Oostduitse grondgebied moeten zijn vertrokken.