Opening nieuwe centra voor asielzoekers onzeker

ROTTERDAM, 19 sept. De opening van drie van de acht nieuwe opvangcentra voor asielzoekers is onzeker geworden nu blijkt dat met de eigenaren van deze accomodaties geen huurcontracten zijn afgesloten.

Het ministerie van WVC zegt de huur van twee bungalowparken, een camping en een pension te hebben geregeld met Commerce Vastgoed BV, maar dat bedrijf is alleen van de camping daadwerkelijk eigenaar. Over de aankoop van de recreatieparken en het pension is het bedrijf nog in onderhandeling. Commerce wil de accomodaties na aankoop aan WVC verhuren. De eerste asielzoekers zijn maandagmiddag wel al bij de betrokken 'centra' aangekomen. Een woordvoerder van het ministerie wist aan het begin van de middag niet meer dan dat 'de zaak nog wordt uitgezocht.' Maandag deelde het vorige week opgerichte crisisteam onder leiding van minister-president Lubbers aan inderhaast naar Den Haag gesommeerde burgemeesters mee dat in hun gemeenten met onmiddelijke ingang opvangcentra voor asielzoekers zouden worden gevestigd. De bestaande centra zitten vol. Het gaat om bungalowparken, campings en pensions. Met de eigenaren zou WVC al huurcontracten voor drie jaar hebben getekend.

De eigenaar van twee parken die voor de opvang van asielzoekers zijn aangewezen, de stichting pensioenfonds Vervoer- en havenbedrijven in Rotterdam, heeft geen contract gesloten of zelfs maar contact gehad met wie dan ook over de plaatsing van asielzoekers. 'Wij zijn totaal verrast', zegt woordvoerder P. Rietbergen van het pensioenfonds. Het fonds heeft gisteren WVC met spoed om een onderhoud gevraagd, dat vanmiddag om vier uur zou plaatshebben.

Maandagmiddag arriveerden 33 asielzoekers bij vakantieoord Westerbergen in Ruinen en 8 asielzoekers bij recreatiepark Hunzebergen in Odoorn, beide eigendom van het Rotterdamse pensioenfonds. Het fonds heeft de onverwachte gasten voorlopig voor een week geplaatst in bungalows die nog leeg stonden. Rietbergen wil niet zeggen of de parken alsnog aan WVC zullen worden verhuurd. Beide parken zijn tot oktober vrijwel volgeboekt en ook voor de kerstvakantie zijn de bungalows al verhuurd, aldus de woordvoerder.

Mede-eigenaar R. Klein van Commerce Vastgoed zegt voor de koop van de twee parken van het pensioenfonds contact te hebben met een makelaar in Nunspeet. De genoemde makelaar was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Met de vier eigenaren van pension Mooie Veluwe in de gemeente Putten heeft Klein naar eigen zeggen 'principe-overeenstemming' bereikt, maar een van eigenaren liet vanmorgen weten dat 'er nog niets is getekend'. De verwarring rondom de plotselinge vestiging van een opvangcentrum in Markelo werd gisteren vergroot door een brief waarin WVC abusievelijk liet weten dat de leegstaande voormalige volkshogeschool Diependaal was aangewezen als opvangcentrum. De eerste asielzoekers hadden toen al hun intrek genomen in het Markelose recreatiekamp De Klompjan. Het gemeentebestuur van Markelo heeft aangekondigd bij WVC een schadeclaim in te dienen van 10.000 gulden wegens gederfde inkomsten aan toeristenbelasting.