Miljoenenorders van Britse post en Nigeria voor DAF

ROTTERDAM, 19 sept. Leyland DAF Ltd., de Britse werkmaatschappij van truckfabrikant DAF in Eindhoven, heeft voor een bedrag van in totaal 80 miljoen gulden contracten getekend met de Nigeriaanse transportondernemer Chanchangi Motors en met de Britse posterijen (Royal Mail Letters). De Nigeriaanse opdracht betreft de levering van 250 trekkers die zullen worden gebruikt voor het transport van olieprodukten en cement. De levering van reserveonderdelen en de training van personeel voor het verrichten van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden zijn onderdeel van de overeenkomst. Met deze opdracht is een bedrag van 41 miljoen gulden gemoeid. In de loop van dit jaar zullen de eerste 25 vrachtauto's naar Nigeria worden verscheept.

Aan Royal Mail Letters heeft DAF voor een bedrag van 39 miljoen gulden ruim 1.200 lichte bestelwagens verkocht. Deze voertuigen moet DAF voor het einde van dit jaar leveren.

Een woordvoerder van DAF liet vanmorgen weten dat uit het verwerven van de opdracht van Royal Mail Letters nog niet de conlusie kan worden getrokken dat de voor DAF zo belangrijke Britse markt voor bestel- en vrachtwagens weer aantrekt.

DAF is in het Verenigd Koninkrijk, na de overname van Leyland in 1987, met een marktaandeel van zo'n 40 procent verreweg de grootste leverancier van bestel- en vrachtwagens. De Britse markt is voor DAF verreweg het belangrijkste. In mei van dit jaar liet DAF weten dat de ontwikkelingen op de Britse Markt voor bestel- en vrachtwagens tot een vraaguitval van 30 procent hebben geleid. Die afname van de vraag, gekoppeld aan de koersval van het pond, zou voor DAF leiden tot een verlies van ongeveer 30 miljoen gulden over de eerste helft van dit jaar, aldus DAF in mei. Uiteindelijk is het verlies van DAF gedurende de eerste helft van dit jaar uitgekomen op 32,1 miljoen gulden, zo werd in augustus bekend.